Ny undersøgelse: Hver tredje boligejer forstår ikke boligskatten for 2024

Foto: Unsplash

I en ny undersøgelse blandt Boligsidens brugere svarer 37 procent, at de enten slet ikke eller i mindre grad forstår de ændringer i boligskatten, som træder i kraft fra januar 2024.

Så varer det ikke længe, før nuværende og fremtidige boligejere får væsentligt nyt at skulle forholde sig til.

For når nytårsklokkerne bimler og bamler for at hylde overgangen til det nye år 2024 om lidt mere end en måned, træder nye ændringer i boligskatten i kraft i Danmark.

De nye ændringer kan få stor betydning for landets boligejere, fordi ændringerne kan medføre, at satsen for boligskatten ændres, så man potentielt står til at betale mere eller mindre i boligskat fra årsskiftet.

Med andre ord er der tale om ændringer, som kan få stor betydning for boligejernes økonomi. Og af den grund er det essentielt, at boligejerne forstår, hvad boligskatteændringerne indebærer.

Spørgsmålet er så, om det er tilfældet.

I en ny brugerundersøgelse har Boligsiden således spurgt boligejere, hvorvidt de forstår de forestående ændringer i boligskatten. Og af de boligejere, der har besvaret spørgeskemaet, svarer hver tredje, at de har svært ved at forstå boligskatteændringerne.

Problemer med at forstå boligskatteændringerne

Konkret svarer 15 procent af boligejerne, at de slet ikke forstår ændringerne i boligskatten, mens 22 procent svarer, at de i mindre grad forstår boligskatteændringerne.

Samtidig svarer 32 procent af boligejerne, at de i nogen grad forstår de forestående boligskatteændringer.

”Når man tænker på, hvad de kommende ændringer i boligskatten kan få af betydning for boligejerne, så er det bemærkelsesværdigt, at så stor en andel af de boligejere, der har besvaret vores spørgeskemaundersøgelse, i forskellig grad har problemer med at forstå, hvad boligskatteændringerne går ud på,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun fortsætter:

”Med det sagt, så er det også komplekst at sætte sig ind i. Først og fremmest er det en stor omvæltning at skulle forholde sig til nyt på dette område, blandt andet fordi ejendomsvurderingerne, som boligskatten beror sig på, har været fastfrossen i over et årti. Derudover er det komplicerede beregningsmetoder, der ligger bag det nye vurderingssystem, og så er der desuden mange nye tiltag og justeringer, som tilsammen udgør boligskatten for 2024, som kan gøre det endnu mere kringlet af forstå i sin helhed.”

”Boligejere har med andre ord fået sin sag for i forhold til at kunne forstå boligskatteændringerne til fulde, men ikke desto mindre lyder opfordringen herfra, at man gør en indsats for så vidt muligt at sætte sig ind i ændringerne, da de netop kan få økonomisk betydning for boligejerne – enten nu eller på sigt.”

Så mange boligejere forstår ændringerne i boligskatten

Mens hver tredje af boligejerne i Boligsidens brugerundersøgelse svarer, at de i overvejende grad ikke forstår boligskatteændringerne, svarer knap hver fjerde af boligejerne, at de har god forståelse for de kommende ændringer.

Konkret svarer 15 procent således, at de i høj grad forstår boligskatteændringerne, mens ni procent af boligejerne svarer, at de i meget høj grad forstår ændringerne i boligskatten.

FAKTA: Forstår du de kommende boligskatteændringer?

På Boligsiden kan du finde mere information om de kommende ændringer i boligskatten.

Dyk eksempelvis ned i vores temaside om boligskatten 2024. Her finder du relevante guides, nyheder, video og podcast om boligskatteændringerne.

Alternativt kan du slå en adresse op på Boligsidens boligskattekort. Kortet giver overblik over boligers nye og tidligere ejendomsvurderinger samt grundværdier og viser den forventede boligskat for 2024.

Søger du efter bolig på Boligsiden, kan du også se den nye ejendomsvurdering for 2022 samt den forventede boligskat for 2024 på præsentationssiden for boliger til salg og solgte boliger

Forskel på forståelse blandt boligejere og boligkøbere

I Boligsidens brugerundersøgelse er der skelnet mellem brugere, der ejer en bolig, og brugere, der har planer om at købe bolig inden for den nærmeste fremtid.

Og her tyder det på, at de nuværende boligejere i lidt højere grad forstår boligskatteændringerne sammenlignet med de kommende boligejere.

Eksempelvis svarer 19 procent af de kommende boligejere, at de slet ikke forstår de kommende boligskatteændringer, hvor det hos de nuværende boligejere var 15 procent.

Samtidig har 14 procent af de kommende boligejere svaret ”ved ikke” til spørgsmålet om, hvorvidt de forstår boligskatteændringerne – det er dobbelt så mange i forhold til, hvor stor en andel af de nuværende boligejere, der svarede ”ved ikke”.

”Det tyder på, at lidt flere af de nuværende boligejere har bedre forståelse for boligskatteændringerne, når vi sammenligner med de kommende boligejere. Det giver i og for sig også god mening, da man som nuværende boligejer allerede har dedikeret sig til at skulle betale boligskat og derfor har en naturlig interesse i at sætte sig ind i forholdene omkring boligskatten nu og her. Omvendt kan kommende boligejere udskyde det projekt, indtil det for dem er mere aktuelt,” siger Birgit Daetz.

Sådan har vi gjort:

I perioden 13. oktober 2023 til og med 20. november 2023 har Boligsiden kørt en spørgeskemaundersøgelse omhandlende boligskatten for 2024 blandt Boligsidens brugere.

I spørgeskemaundersøgelsen blev der blandt andet stillet nedenstående spørgsmål, som nærværende artikel tager udgangspunkt i:

I hvilken grad forstår du ændringerne i boligskatten, der træder i kraft 1. januar 2024?

I besvarelserne på ovenstående spørgsmål skelnes der blandt andet mellem nuværende boligejere (2.412 besvarelser) og kommende boligejere (561 besvarelser).

Sammenlagt har 2.973 af Boligsidens brugere besvaret ovenstående spørgsmål i spørgeskemaundersøgelsen.

Find mere om