I denne uge er Indblik skrevet af makroøkonom i Sydbank Søren V. Kristensen.
Siden den 9. november, hvor Donald Trump blev valgt som ny amerikansk præsident, er de lange obligationsrenter steget over store dele af den vestlige verden. Det samme gør sig gældende for de lange danske boligrenter. Her er renten på en 30-årig realkreditobligation steget med omkring 20 basispoint. De lange renter er primært steget, fordi investorerne forventer, at Donald Trump med massive finanspolitiske lempelser kan sparke gang i amerikansk vækst og inflation.
Et ekstra krydderi i gryden, der giver højere renter er den amerikanske forbundsbank(Fed). Fed er langsomt i gang med at hæve styringsrenten, og hvis Donald Trump får held med at sparke gang i amerikansk økonomi kan, Fed hurtigt blive tvunget til at speede den proces yderligere op. Det vil i nogen grad smitte af på de danske renter, der vil stige som konsekvens heraf.
Det kan godt give anledning til panderynker blandt boligejere, da de seneste års lave renter har været en af de afgørende faktorer bag den pæne fremgang, der har præget det danske boligmarked i samme periode. Som boligejer kan man derfor frygte, at de stigende renter vil bremse fremgangen og presse boligpriserne ned. Noget lignende skete nemlig i 2015, hvor stigende renter henover foråret satte en midlertidig bremse på det danske boligmarked.
Den historie kan godt gentage sig, og faktisk kan det betyde lidt ekstra, at det er de lange renter, der er steget, fordi boligejerne i den seneste tid har fået en forkærlighed for at bevæge sig lidt længere ud på rentekurven. Det betyder, at de lange renter nu betyder mere for boligpriserne end tidligere. Derfor kan de seneste rentestigninger også godt betyde, at boligmarkedet i de kommende måneder vil sagtne farten lidt.
Helt galt går det dog næppe. Der vil nemlig fortsat være en grad af medvind til boligmarkedet fra lave renter. Her i Europa er Den Europæiske Centralbank(ECB) nemlig ikke, som de amerikanske kolleger i Fed, på vej til at hæve renterne. Snarere tværtimod. Vi forventer ECB vil fastholde styringsrenten på et meget lavt niveau og derudover forlænge obligationsopkøbsprogrammet der har til formål at holde netop de lange renter lave.
Derfor skal boligejerne ikke for alvor være bekymrende for rentestigninger som følge af Trumps finanspolitik i den kommende periode. Simpelthen fordi rentestigninger af den størrelsesorden ikke alene kan bremse fremgangen på boligmarkedet, men højst dæmpe den lidt. Meget værre kan det gå, hvis Trump gør alvor af sine trusler mod frihandel og frihandelsaftaler. Det vil være ren gift for en lille åben økonomi som den danske og i værste fald vil det bremse den fremgang i dansk økonomi, der sammen med lave renter, har været katalysatoren på boligmarkedet. Indtil videre ser det dog ud til, at Trump ikke i alvorlig grad kommer til at være en kæp i hjulet for det danske boligmarked.