Mange boligejere er nysgerrige på energirenovering

Indblik er i denne uge skrevet af Sune Malthe-Thagaard, chefanalytiker i Totalkredit.

Indblik er i denne uge skrevet af Sune Malthe-Thagaard, der er chefanalytiker i Totalkredit.

Parcelhusejerne er meget interesseret i, hvordan de kan renovere deres hus for at spare på energien og dermed spare penge på varmeregningen. Vi kan nemlig se, at rigtig mange husejere har slået deres bolig op på Totalkredits Energiberegner, der giver inspiration til energirenoveringer af huse samt rækkehuse med energimærke.

Især i løbet af efteråret har husejerne været ivrige efter at se, om der kan være noget at hente i præcis deres hus.

Mange husejere kan spare penge og CO2

For rigtig mange danske parcelhusejere er der faktisk noget at komme efter. Jeg har set nærmere på de parcelhusejere, der har et lån i Totalkredit, og målt i hele træskolængder kan cirka to ud af tre investere i boligen og dermed spare på energien.

Det er i alt næsten 250.000 parcelhusejere spredt ud over hele landet – bare blandt boligejerne i Totalkredit.

Har du et parcelhus, kan du altså sandsynligvis både få en lavere varmeregning og nedbringe dit klimaaftryk, hvis du for eksempel skifter dit gasfyr, oliefyr eller dine el-radiatorer ud med en varmepumpe. Men mange kan også opnå en kontant besparelse ved at efterisolere boligen.

Tilskud skærer en god luns af udgiften

En investering i eksempelvis en varmepumpe er dog en udskrivning af de større. Men det er blevet mere fordelagtigt at foretage en række energirenoveringer, da du nu kan få dækket en del af udgiften via statens tilskud fra Bygningspuljen. Tilskuddet til en varmepumpe ligger på mellem 22.000 og 45.000 kroner, og afhænger af størrelsen på dit hus, samt hvilken type varmepumpe du vælger.

Hvis du eksempelvis skifter dit gasfyr eller oliefyr ud, hjælper staten dig altså økonomisk et stykke ad vejen, og det gør investeringen mere overskuelig for mange. Tilskuddet gør også, at det går hurtigere, før investeringen kan være betalt tilbage af besparelsen, som du får hver måned på din varmeregning.

Rammen for tilskud fra staten til eksempelvis varmepumper er brugt for i år. Men fra begyndelsen af det nye år, er det igen muligt at søge.

Skrotning af dit oliefyr reducerer dit CO2-aftryk betydeligt

Parcelhusejere med et oliefyr sparer i gennemsnit 14.000 kroner om året ved at skrotte oliefyret og gå over til en varmepumpe. Samtidig reducerer skiftet til en grønnere varmekilde dit CO2-udslip med i gennemsnit 70 procent.

Og er du en af de cirka 70.000 boligejere, der varmer din bolig op med et oliefyr, er der endnu et tilskud, som du kan søge, hvis du blandt andet bor uden for områder med fjernvarme. Totalkredit åbner fra 1. december i år for ansøgninger om et skattepligtigt tilskud på 10.000 kroner til udskiftning af oliefyr med en varmepumpe til de første 3.000 boligejere, der søger, og som har et realkreditlån igennem Totalkredit-samarbejdet.

Der er med andre ord mange gode grunde til at undersøge mulighederne, så man som boligejer kan begynde det nye år med at spare både CO2 og penge.

Find mere om