Hvorfor ikke kombinere fast og variabel rente på dit boliglån?

I denne uge er Indblik skrevet af Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank

Når slikposen skal fyldes, foretrækker de fleste en blandet pose frem for ren lakrids, ren bolsjer eller ren vingummi.

Det samme er ikke tilfældet, når det gælder boliglån. Her synes de fleste at opfatte valget som et enten-eller, når det gælder fast eller variabel rente. Men hvorfor egentlig ikke også blande, når det gælder boliglån? Hvorfor ikke kombinere, så der er fast rente i 30 år på en del af lånet og variabel rente på en anden del.

Fordelene fra to verdener

Ved at tage lån med fast rente på en del af sit boliglån og lån med variabel rente på en anden, vil man for tiden både få fordelen af en exceptionel lav rente på det variabelt forrentede lån – i skrivende stund under en halv procent – samtidig med, at man på lånet med den faste rente sikrer sig muligheden for en stor kursgevinst og dermed for at skære store lunser af restgælden, når/hvis den 30-årige rente stiger.

Med både fast rente og variabel rente sikrer du dig altså gevinst uanset om renterne stiger eller ej.

Med to lån har du altid noget at glæde dig over

Med to lån får man begge låns egenskaber – på både godt og på ondt. Hvad der kan have betydning for mange er dog givetvis, at man altid vil have noget at glæde dig over. For hvad enten renterne stiger eller falder, vil du kunne glæde dig over at det gavner dig pga. enten det ene eller det andet lån. Når den lave F1 rente bliver ved med at kravle rundt i gulvhøjde, kan du altså glæde dig over dette samtidig med, at du stadig har sikret dig muligheden for at barbere af restgælden på det fastforrentede lån, hvis renterne en dag skulle stige.

Højere bidragssatser på variabelt forrentede lån

En anden grund til ikke at vælge variabel rente på hele belåningen fra 0 til 80 pct. er stigende bidragssatser hos realkreditinstitutterne. Bidragssatserne er realkredittens gebyrer og disse er den seneste tid blevet hævet. Ikke mindst er bidragssatserne blevet hævet på variabelt forrentede lån, der ligger yderst i belåningen (mellem 60 og 80 pct.). Man har derfor fået endnu et økonomisk incitament til ikke at vælge variabel rente på hele lånet. Sidstnævnte er desuden heller ikke længere muligt hos visse realkreditinstitutter.

Ikke alt på ét bræt – ulemperne

Men hvad er så ulemperne ved at kombinere fast rente og variabel rente? Ja, det vil være sådan, at man på forhånd har udelukket sig selv fra at ende med at have foretaget den økonomisk mest optimale løsning på sit lån. Når lånet er tilbagebetalt og vi kender renteudviklingen, vil det altid kunne konstateres, at det havde været bedst at have haft enten fast rente på det hele eller variabel rente på det hele.

Dette er dog en bakspejlsbetragtning. Man kan altså sige, at man ved at kombinere ikke sætter alt på et bræt og derved også undgår de helt store udsving -både til den ene og til den anden side.

Ikke altid oplagt med to lån

Ønsker man at kombinere lån med variabel rente med et 30-årigt fastforrentet lån med det sigte, at man gerne vil kunne barbere af restgælden, hvis renten stiger, bør man tænke sig om en ekstra gang, hvis vi taler om små mindre lån. Der er nemlig store omkostninger forbundet med låneomlægning, at lånet bør være i niveauet 1 mio. kr., hvis det skal kunne betale sig. Så har man et mindre lån og godt kan lide tanken om ikke at sætte alt på ét bræt, kunne ét enkelt lån med variabel rente og tilhørende renteloft,  hvor man sikrer sig mod fremtidige store rentestigninger formentlig være et bedre valg.

Find mere om