Forældrekøb kan være enden på en hektisk boligjagt

Denne uges er Indblik i Boligmarkedet skrevet af Ulrikke Ekelund, Cheføkonom i BRFkredit.

2013 blev endnu et rekordår for optagelsen på de videregående uddannelser. Således fik 63.525 den glædelige besked om optagelse ud af de 88.078 håbefulde ansøgere. Det er det højeste optag nogensinde. Det næste spørgsmål, der rejser sig for de kommende studerende er naturligvis: ’Hvor skal jeg bo’? Og det er et rigtig godt spørgsmål, eftersom studieboliger ikke hænger på træerne, uanset om vi taler lejeboliger, kollegieværelser eller mindre ejerlejligheder. Det ekstraordinært høje optag vil formentlig øge konkurrencen omkring studieboligerne i de store byer og gøre det endnu sværere at få fingrene i en bolig. Som forældre ønsker man, at ens barn skal få en god start på studiet, hvormed et forældrekøb kan gå hen og blive løsningen på en hektisk boligjagt, så barnet har et solidt fundament under sig, når studielivet begynder.

Forældrekøb er igen en attraktiv investering

Det historisk lave renteniveau betyder, at den økonomiske belastning ved et forældrekøb er til at overskue, hvorfor denne løsning igen er attraktiv og populær. Med de nuværende lave renter kan man som forældre eksempelvis nøjes med at hive mellem 500-1.300 kr. op af lommen om måneden for en 1-værelses lejlighed i København til 845.000 kr.. Med kombinationen af det lave renteniveau og prisstigninger på ejerlejlighederne i de større byer, kan et forældrekøb vise sig at være mere end blot en hjælpende gestus til barnet – det kan ligeledes blive en attraktiv investering med et pænt afkast som bonus.  Når det er sagt, er det dog vigtigt, at man slår koldt vand i blodet og væbner sig med en smule tålmodighed, når der skal kigges på lejlighed. Man bør ikke bare købe den første og den bedste lejlighed, der byder sig. Overvejelser om blandt andet tidshorisonten kan nemlig vise sig at være yderst fordelagtig. Jo mere langtidsholdbar en løsning man finder, jo større mulighed er der nemlig for, at man kommer ud med et positivt tal på bundlinjen. Derfor er det en god ide at finde en lejlighed, hvor ens barn har lyst til og kan forestille sig at bo over en længere årrække.

Store prisstigninger henover sommeren

Man skal dog bide mærke i, at de prisstigninger, som vi i øjeblikket er vidner til på ejerlejlighedsmarkedet, er stærkere, end hvad der umiddelbart kan forklares med økonomiske fundamentale forhold, og det er sandsynligt, at denne tendens fortsætter henover sommeren. Det er dog vores forventning, at der efterfølgende trykkes lidt på bremsen, så disse stigninger ikke fortsætter i samme hastighed. Vi forventer ligeledes, at ejerlejlighedsmarkedet vil opleve stigende priser på længere sigt, dog i et mere moderat tempo som følge af tilpasninger på markedet. Dog vil den demografiske udvikling sætte sit præg på boligmarkedet i fremtiden. Befolkningsprognoserne viser nemlig, at befolkningstilvæksten i de større byer er stigende, hvilket alt andet lige vil være med til at presse priserne op på de eksisterende boliger. Men husk, at et forældrekøb først og fremmest bør foretages som en håndsrækning til barnet, og skulle der i sidste ende indtræde en gevinst, må det ses som ekstra flødeskum på kagen.

Find mere om