Byt dit F1-lån ud med F-kort

I denne uge er Indblik skrevet af Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank

F1-lånere skal lære at sige F-kort! F1-lånet er blevet for dyrt, og mange bør derfor bytte det ud med dets billigere pendant, F-kort*.

Højere bidragssatser og højere kursskæring har fordyret F1-lånet markant på meget kort tid. Derfor er der gode grunde til, at man som boligejer vælger et andet lån.

Eksempler:

  • Et F1-lån uden afdrag på 1 mio. kr. er i bidrag til realkreditinstituttet mere end fordoblet i pris på fem år. Fra 5.000 kr. i 2010 til 11.250 kr. i 2015.
  • Et F1-lån med afdrag på 1 mio. kr. er steget fra 5.000 kr. i 2010 til 8.500 kr. i 2015. Altså en prisstigning på 70 pct. **

Dertil kommer, at kursskæringen er hævet fra 0,1 pct. til 0,3 pct. Kurskæringen kan man se som en ekstra rente, man skal betale, hver gang lånet rentetilpasses. Og da F1-lån får ny rente hvert eneste år, er det en omkostning, der skal lægges direkte oven i renten. Stigningen har gjort et lån på 1 mio. kr. 2.000 kr. dyrere om året.

Hvad skal man vælge i stedet?

Er man F1-låner i dag, må det antages, at ens økonomi er stærk nok til, at renten kan svinge op og ned, og at det ikke giver én dårlig nattesøvn.

I så fald er der ingen grund til, at man bytter sit F1-lån ud med dét lån, der ligger i den helt anden ende af skalaen: Det fastforrentede 30-årige lån.

Der er nemlig kommet nye produkter på markedet, der minder rigtig meget om F1-lånet, men som koster mindre i kursskæring og bidragssats. Det er altså billigere, men for boligejeren har lånet de samme egenskaber som F1-lånet: Lavest mulige rente den første tid – men en rente, der kan svinge.

Erstatningen for F1-lånet har mange navne

I de forskellige realkreditinstitutter har man givet dette lån forskellige navne. I Nykredit/Totalkredit hedder det F-Kort. Med et F-kort lån får man ny rente på sit lån endnu oftere end på et F1-lån, nemlig to gange årligt. Renten på lånet er i skrivende stund 0 pct.! Dertil kommer et rentetillæg på 0,15 pct. Det er mindre end renten på et F1-lån. Kursskæringen er mindre – og skal betales sjældnere – og bidragssatsen er lavere. Valget burde altså være ret enkelt.

Til de inkarnerede F1-lånere er der derfor kun ét at sige: Se at komme over i F-kort-lånet, der grundlæggende har samme egenskaber som F1-lånet, men bare er billigere.

*Produktet hedder F-kort i Totalkredit/Nykredit. I de øvrige realkreditinstitutter findes lignende produkter, men med andre navne.

**Eksemplerne er med udgangspunkt i priser fra Totalkredit.

Find mere om