Voldsomme prisforskelle mellem store sommerhusområder

Foto: Boligsiden

12 danske kommuner rummer flere end 5.000 sommerhuse, og der kan være rigtig mange penge at spare ved at køre over kommunegrænsen til en af de andre store sommerhuskommuner, når jagten på fritidshuset går ind.

Danskerne ved, hvor det er bedst at holde ferie – i hvert fald når ferien foregår inden for landets grænser. Det skal gerne foregå i sommerhus, og der skal helst være liv omkring os.
Således ligger over halvdelen af landets sommerhuse klumpet sammen i store områder, der begrænser sig til blot 12 kommuner med mindst 5.000 sommerhuse i hver.

Alligevel er der store prisforskelle, alt efter hvor man vælger at købe sommerhus. Gribskov i Nordsjælland er landets dyreste af de 12 ’sværvægtskommuner’. Her koster en kvadratmeter sommerhus i gennemsnit 27.600 kroner. Så høj er udbudsprisen på de 550 huse, der for tiden er til salg.

Går man omvendt efter de laveste priser og efter at bo i et stort sommerhusområde, skal man vende blikket mod Aalborg. Her er prisen kun godt halvdelen af den dyre Gribskov Kommune: 14.000 kroner koster en kvadratmeter sommerhus i den nordjyske kommune.

Store forskelle i Nordjylland

Generelt er det en god idé at se sig for, når man går på indkøb i boligjunglen. Det gælder ikke mindst i Nordjylland, hvor der er endog meget store prisforskelle fra kommune til kommune. For hvor Aalborg er den billigste blandt de 12 storkommuner i sommerhusregi, så er kvadratmeterprisen i nabokommunen Jammerbugt 20.900 kroner – knap 50 procent højere end i Aalborg. Og længere nordpå, i Hjørring, skal man lægge yderligere 2.000 kroner til gennemsnitsprisen for et sommerhus – så denne er cirka 60 procent højere end i Aalborg.

Tilbage på Sjælland gælder det naturligvis også om at sammenligne priser, inden man kaster sig ud i sommerhuskøbet. For ikke nok med, at Gribskov er den dyreste af de 12 store sommerhuskommuner, priserne stiger også i den nordsjællandske kommune.

”Ikke nok med, at Gribskov holder de højeste udbudspriser blandt de 12 store sommerhuskommuner, så er udbudsprisen i Gribskov faktisk steget med 10 procent siden årsskiftet. Og det til trods for at priserne i gennemsnit er faldet på landsplan”, fortæller Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.dk.

Den markante prisstigning på sommerhuse i den nordsjællandske kommune skal ses i sammenhæng med, at der siden nytår er sket et fald i liggetider og antal huse til salg i kommunen.

”Der er i dag fire procent færre huse til salg end i januar måned. Samtidig er liggetiden faldet med 16 procent og er nu nede på 260 dage. Dermed holder Gribskov den laveste gennemsnitlige liggetid blandt de 12 ’sværvægtere’, som disse kommuner er, når man sammenligner med andre sommerhuskommuner”, siger Birgit Daetz.

Spar 30% på den anden side af fjorden

Men der er penge at spare – mange penge – hvis man bevæger sig fra landets næststørste sommerhuskommune Gribskov over Roskilde Fjord til nabokommunen Odsherred. Her, i den største danske sommerhuskommune, koster husene nemlig i gennemsnit knap 30 procent mindre og kan erhverves for 19.600 kroner pr. kvadratmeter.
Også her er liggetiden alene i år faldet med 16 procent og er i dag nede på 327 dage, men i modsætning til Gribskov er udbudsprisen faldet med tre procent siden årsskiftet.
Faldet i liggetider i landets to største sommerhuskommuner er det største blandt de 12 store sommerhuskommuner og vidner om en øget interesse for sommerhusene i Nord- og Vestsjælland.

Liggetider falder flere steder

Liggetiderne er generelt faldende i alle 12 kommuner, som Boligsiden har kigget nærmere på. Men det hører naturligvis med til historien, at interessen for at handle og kigge på sommerhus er præget af sæsonudsving.

”Men kigger vi et år tilbage er billedet, at liggetiderne falder syv af de 12 store sommerhuskommuner, og siden januar er den kun steget ét sted, i Guldborgsund”, siger Birgit Daetz.

Ifølge Danmarks Statistik er der 214.818 sommerhuse i Danmark. Heraf ligger de 117.000 i kun 12 kommuner. Det svarer til 55 procent af den samlede bestand af danske sommerhuse.