Vi køber stadig boliger over prisen

Foto: Boligsiden.

Vi regner med at kunne forhandle prisen ned, når vi køber bolig. Men sådan er det ikke altid. Sidste år blev 335 ejerlejligheder solgt over prisen, viser tal fra Boligsiden.dk

De fleste forventer at kunne forhandle prisen, når de kigger på bolig. Og vel at mærke ned – ikke op. Men mange boligkøbere ender hvert år med at betale en højere pris end udbudsprisen. I 2012 blev 335 ejerlejligheder solgt på overbud, og i de to første måneder af 2013 er der allerede solgt 70 ejerlejligheder over prisen.

I Hovedstaden sælges der flest ejerlejligheder over prisen

I Region Hovedstaden er der størst sandsynlighed for at ende med en købspris, der ligger over udbudsprisen.

”I fjerde kvartal af 2012 blev der solgt 104 ejerlejligheder over prisen. Det svarer til knap 6 % af de handlede ejerlejligheder. Det er især ejerlejlighederne i selve København og på Frederiksberg, der bliver solgt på overbud. Kun få lejligheder i omegnskommunerne og i Nordsjælland sælges for mere, end de udbydes for”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør på Boligsiden.dk, og fortsætter: ”I bund og grund handler det om udbud og efterspørgsel, men der er også en vis portion psykologi i det. Hvis man som køber får fornemmelsen af, at andre også er meget interesseret i ens drømmebolig, kan man fristes til at byde over for at være sikker på at få den”.

Midtjylland følger trop

Midtjylland lægger sig på en andenplads blandt regionerne med flest solgt ejerlejligheder over prisen. Her måtte 15 købere betale mere i fjerde kvartal af 2012, hvilket svarer til godt 3 % af de handlede ejerlejligheder. Også her findes udslagene i de store byer: Aarhus, Horsens, Herning og Silkeborg.

Syddanmark er den region, hvor køberne er mindst villige til at give mere end annonceret. Her er det knap 2 % af ejerlejlighederne, der sælges over prisen.

Stigende tendens: Flere lejligheder sælges over prisen

På det seneste år har der været en klar tendens, at flere boliger er blevet solgt over prisen. Forklaringen ligger i prisudviklingen og i udviklingen i udbuddet. ”Alene det seneste år er udbuddet af ejerlejligheder faldet med 22 % på landsplan og med 32 % i Region Hovedstaden. Samtidig er priserne i samme periode steget med hhv. 8,8 % på landsplan og 11 % i Hovedstaden. Det resulterer i større rift om lejlighederne, og det afspejler sig i andelen af lejligheder solgt på overbud”, udtaler Birgit Daetz.

Find mere om