Udsigt til sø, siv og ænder koster det dobbelte

Vandet koster. Især når det gælder boliger med fri adgang til strand eller egen jacuzzi. Foto: Boligsiden.

Nogle af landets dyreste kvadratmeter finder man i vandkanten af Danmarks over 1.000 søer. Her er priserne nemlig dobbelt så høje som en kilometer væk fra ferskvandet. Længere inde i landet sparer man endnu mere på huskøbet.

Drømmer man om udsigt over Silkeborg Søerne, Søllerød Sø eller en anden af landets flere end 1.000 navngivne søer, skal man nok have mere end en almindelig indtægt. Eller også skal man have vundet den store gevinst i lotto.

For tiden er der omkring 140 boliger til salg, som ligger inden for en afstand af 100 meter til en sø. Det er alle boliger, som er væsentligt dyrere end gennemsnittet for boligerne, som ligger længere væk fra det synlige ferskvand. Det viser tal fra Boligsiden.

Flyt 100 m og spar 10.000 kr.

”Disse boliger koster i gennemsnit knap 30.000 kroner pr. kvadratmeter, mens de boliger, der ligger i zonen fra 100 til 200 meter fra søbredden er 10.000 kroner billigere” siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Der er altså 1/3 at spare på prisen, hvis man kan give afkald på at fiske aborrer direkte fra ens egen græsplæne. Kan man leve med, at der er et par hundrede meter til vandet, er der 214 huse at vælge imellem.

Bevæger man sig yderligere et stykke væk fra søernes bredder, er der – nok ikke så overraskende –
endnu flere penge at spare.

Mere at vælge imellem

”Prisen for en kvadratmeter bolig falder yderligere – fra 20.000 kroner til knap 17.000, hvis man rykker endnu et stykke væk fra søen, i en afstand på 200 til 500 meter fra vandet. Udvalget bliver naturligvis også større, idet der for tiden er 773 huse at vælge imellem”, fortæller Birgit Daetz.

Sammenlignet med husene, som ligger fra en til 10 kilometer fra de danske søer, koster de sønære huse i gennemsnit næsten det dobbelte. Lidt over 14.000 kr. pr. kvadratmeter kan man nøjes med, hvis huset ikke behøver at ligge inden for en kilometers afstand til de danske søer.

Det er dog stadigvæk cirka 500 kroner mere end den gennemsnitlige kvadratmeterpris for danske villaer. Men stadig kun godt det halve af, hvad de knap 140 villaer, som ligger ned til en sø, koster.

Lige så dyrt som havudsigt

I mange tilfælde skal man dybt ned i lommerne for at få penge nok til villa med søudsigt. Et godt eksempel er en palævilla til 16,9 mio. kr. Men så får man også direkte adgang til Søllerød Sø og har skoven til den anden side.
Vender man blikket mod den anden ende af landet, kan man overveje at købe en villa direkte til Silkeborg Langsø. Den koster 15,8 mio. kr. og er opført i engelsk stil.

Udsigt til sø, siv og ænder kan altså være en kostbar affære, men det hører med, at begge de nævnte boliger begge har en kvadratmeterpris, som er over dobbelt så høj som gennemsnittet for villaer, der ligger helt ned til søbredden.

Find mere om