Udbudspris versus salgspris: Så langt er sælger og køber fra hinanden

Foto: Boligsiden

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, at der er kommet lidt længere afstand mellem den pris, huse i gennemsnit sættes til salg for, og den pris, som huse i gennemsnit bliver solgt for. Se her, hvor langt boligkøbere og boligsælgere er fra hinanden, når det kommer til pris.

I løbet af det seneste år er der kommet større afstand mellem landsgennemsnittet for udbudspriser og salgspriser på boligmarkedet. Det viser en ny opgørelse fra Boligsiden.

Eksempelvis lød den gennemsnitlige udbudspris for huse på 20.025 kroner per kvadratmeter i maj måned.

Og i samme måned lå den gennemsnitlige salgspris for huse på 16.462 kroner per kvadratmeter.

Dermed lå udbudsprisen for huse 22 procent over salgsprisen i maj måned. Det er den højeste difference målt på månedlig basis siden januar 2019, hvor Boligsidens opgørelse strækker sig tilbage til.

Til sammenligning lå udbudsprisen for huse i gennemsnit otte procent over salgsprisen i maj måned sidste år. Således er differencen mellem udbudspris og salgspris for huse mere end fordoblet på et år.

”Når huset skal sættes til salg, vurderer ejendomsmægleren, hvilken pris, det kan sælges for, ud fra den gældende situation på boligmarkedet. Og ser vi på maj måned sidste år, var der dengang fortsat fremgang og et højt tempo på markedet, men som bekendt blev der vendt op og ned på det i særligt andet halvår 2022, hvor vi så en kraftig nedgang i boligsalget,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Det skifte skete hurtigt og pludseligt, hvilket gjorde det svært at finde en udbudspris, som også ville være realistisk på sigt i et yderst foranderligt marked. For mens køberne var forsigtige, havde flere sælgere fortsat en stærk tro på, at de kunne sælge til den pris, de kunne få måneder forinden. Og det gab, der blev skabt mellem udbudspris og salgspris i efteråret 2022, er endnu ikke udlignet. Det er således et udtryk for, at sælgere og købere stadig er ved at finde hinanden i det nuværende marked,” tilføjer hun.

Sælgere giver samtidig mindre i rabat

Birgit Daetz understreger samtidig, at der kan være en smule forskydning på tallene, når der sammenlignes med udbudspriser og salgspriser.

”Når vi sammenligner udbudspriser med salgspriser på månedsbasis, kan der blandt andet være tale om lidt forsinkelse i tallene, da der jo som oftest går noget tid fra, at en bolig sættes i udbud til, at den er solgt. Det er så at sige forskellige udgangspunkter for de puljer af boliger, vi kigger på,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Vi ser samtidig, at boligsælgerne giver mindre ved dørene nu sammenlignet med for nogle måneder siden. For i maj-tallene fra Boligsidens Markedsindeks, kan vi nemlig se, at nedslaget i pris er faldet de sidste fem måneder for både huse, sommerhuse og ejerlejligheder. Det sker, efter de i en længere periode var stigende. Der er med andre ord andre nøgletal, som indikerer, at købere og sælgere begynder at nærme sig hinanden.”

LÆS OGSÅ: Øget optimisme på boligmarkedet presser både salgstid og nedslag ned

BoligtypeUdbudspris maj 2023 (kr. pr. kvm.)Salgspris maj 2023 (kr. pr. kvm.)Forskel på udbudspris og salgspris maj 2023 (pct.)Forskel på udbudspris og salgspris maj 2022 (pct.)
Villaer og rækkehuse20.02516.46222%8%

Udbudspriser på Boligsiden

Vidste du, at du som noget nyt kan se udviklingen over udbudspriser på Boligsiden?

Boligsidens Markedsindeks finder du både udbudspriser og salgspriser, som du kan sammenligne med, i de områder og for de boligtyper, du er interesseret i.

Du finder udbudspriserne under overskriften ’Sammenlign tal for områder i Danmark’. Klik på ordet ’Udbud’ til højre for ’Solgte.’

Find mere om