Trods prisfald: Sommerhusmarkedet holder fortsat højt niveau

Vandkant til salg

Foto: Unsplash

Selv om boligpriserne falder, rammer priserne for sommerhuse i oktober top-5 på listen over højeste prisniveau målt hele i Boligsidens historie. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Salgspriserne for helårsboliger har i løbet af de seneste måneder oplevet kraftige prisfald.

Det bakkes blandt andet op ad de nye oktober-tal fra Boligsidens Markedsindeks, som samtidig afslører, at historien er en ganske anden, når det kommer til priserne på fritidsboliger.

Den gennemsnitlige salgspris for sommerhuse landede nemlig på 22.905 kroner pr. kvadratmeter i oktober måned.

Det er det femte højeste månedsresultat i markedsindeksets historie, som strækker sig tilbage til 2011, kun overgået af månedsresultaterne fra sommeren 2022.

Så selv om sommerhuspriserne er faldet med 0,5 procent sammenlignet med sidste måned, er prislejet fortsat på et historisk højt niveau sammenlignet med tidligere år.

Eksempelvis er sommerhuspriserne for oktober i år syv procent over det niveau, der gjorde sig gældende samme tidspunkt sidste år. Samtidig lød salgsprisen for sommerhuse i oktober 2019, før corona, på 16.374 kroner pr. kvadratmeter, hvilket er hele 40 procent under de aktuelle sommerhuspriser for oktober i år.   

”Sommerhusmarkedet har længe opført sig anderledes end markedet for helårsboliger, hvilket tydeligvis stadig er tilfældet. Mens der er tale om markante prisfald på huse og ejerlejligheder, er der kun tale om minimale prisfald på sommerhuse,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

”Det er usædvanligt, at sommerhusmarkedet ikke er mere påvirket af tidens økonomiske udfordringer. Erfaringer fra tidligere økonomiske kriser siger nemlig, at flere sælger sommerhuset, når økonomien er usikker, hvor det øgede udbud presser priserne ned. Men det synes foreløbigt ikke at være tilfældet,” tilføjer hun.

Grafen viser, hvordan priserne for sommerhuse har udviklet sig måned for måned fra januar 2011 og frem til og med oktober 2022. Kilde: Boligsiden

Fortsat lavt antal sommerhuse i udbud

Boligsidens seneste udbudstal viser, at der primo november var 4.721 sommerhuse i udbud, hvilket i et historisk perspektiv er ganske få sommerhuse til salg.

Til sammenligning var der 9.611 sommerhuse i udbud på samme tidspunkt i 2019, før corona, hvilket er over dobbelt så mange, end der nu er til salg.

”Udbuddet af sommerhuse er stadig på et usædvanligt lavt niveau sammenlignet med tidligere år. Det vidner igen om, at sommerhusejerne foreløbigt ikke har travlt med at sælge,” siger Birgit Daetz og uddyber:

”Under corona blev det ekstremt populært at tilbringe ferier og weekender i sommerhus, hvilket det stadig er. For sommerhusejerne betyder det, at der er gode muligheder for at udleje sommerhuset, så man bedre kan holde udgifterne nede, når krisen spidser til. Det forklarer måske også, hvorfor vi foreløbigt ikke har set et øget antal af til-salg-skilte på sommerhusmarkedet, og at priserne derfor holder det høje niveau.”

Grafen viser, hvordan udbuddet af sommerhuse har udviklet sig måned for måned fra primo februar 2011 og frem til primo november 2022. Kilde: Boligsiden 

Sommerhussælgere er mere forhandlingsvillige

Selv om salgspriserne på sommerhuse fortsat er på et højt niveau, tyder det på, at sommerhussælgerne er blevet mere villige til at gå ned i pris.

I hvert fald viser Boligsidens tal, at det gennemsnitlige nedslag per kvadratmeter landede på 1.190 kroner i oktober måned.

Det er 21 procent mere, end der blev givet i september, hvor det gennemsnitlige nedslag lød på 983 kroner per kvadratmeter. Samtidig er der ikke blevet givet et nedslag i den størrelsesorden siden marts 2015, som dengang lød på 1.188 kroner per kvadratmeter.

”Det vidner om, at de få sommerhussælgere, der trods alt er, i højere grad kæmper om købernes opmærksomhed. Det hænger naturligvis sammen med, at færre vurderer, at tiden er moden til at købe et sommerhus. Blandt andet fordi vi går vinteren i møde, hvor sommerhussalget generelt set går ned, men primært fordi det er blevet sværere at låne penge til en bolig, som følge af de aktuelle økonomiske udfordringer,” siger Birgit Daetz.

Grafen viser, hvordan det gennemsnitlige prisnedslag per kvadratmeter har udviklet sig måned for måned fra januar 2011 og frem til og med oktober 2022. Kilde: Boligsiden