Tre ud af fire sælgere må give rabat på deres ejerlejlighed

Foto: Boligsiden

Ikke siden 2012 er så stor en andel af handlerne med ejerlejligheder blevet gennemført, efter at sælger har givet nedslag i prisen, viser tal fra Boligsiden.

Tre ud af fire sælgere måtte i årets første tre måneder give et afslag i udbudsprisen på deres ejerlejlighed, før den nye ejer satte sin underskrift på en købsaftale.

Det er mere end seks år siden – tredje kvartal 2012 – at der blev givet afslag i så stor en andel af alle lejlighedssalg i Danmark. Det viser nye tal fra Boligsiden.

Og der er flere årsager til, at flere og flere sælgere må give afslag i prisen, forklarer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden.

”Vi har efterhånden set mange tegn på, at prisniveauet på markedet for ejerlejligheder er nået op på et niveau, hvor mange potentielle købere er afhængige af et afslag i prisen – ikke mindst i København, der står for den primære del af markedet,” siger hun og tilføjer:

”Køberskaren er samtidig blevet indskrænket, efter at der sidste år blev indført lånestramninger, der skulle sikre, at prisstigningerne ikke løb af sporet. Det betyder alt sammen, at det er blevet sværere at afsætte sin bolig, og derfor ser vi, at flere og flere må give en rabat.”

Færre lejligheder sælges til overpris

At der efterhånden er faldet ro på markedet for ejerlejligheder kan også aflæses i statistikken over handler, hvor køber har givet et beløb, der lå over udbudsprisen.

I 2015 og 1016, hvor markedet var rødglødende, blev der handlet til overpris i op mod 10 og 12 procent af handlerne.

De dage er tilsyneladende ovre, og i første kvartal blev kun 5,7 procent af ejerlejlighederne solgt til overpris.

Ikke siden 2013 er der blevet givet overpris i så lille en andel af handler med ejerlejligheder, viser Boligsidens tal.

”En stigende andel af nedslag og en faldende andel af salg med overpris er to symptomer på samme tendens: Der er faldet ro på markedet, og køberne kan tillade sig at være mere tålmodige, fordi lejlighederne ikke bliver solgt i samme tempo som tidligere, så lige nu ser vi en sund udvikling på markedet,” siger Birgit Daetz.

Diagram:  

Find mere om