Huspriserne har det seneste kvartal stabiliseret sig, og i København steg priserne faktisk i både 3. og 4. kvartal af 2009. Priserne på ejerlejligheder ser nu også ud til at vende.
Boligkøberne får færre og færre grunde til at lurepasse på boligmarkedets udvikling. Den seneste kvartalsrapport fra Boligsiden.dk viser nemlig, at huspriserne stort set har stabiliseret sig over hele landet i de sidste tre måneder af 2009. Faktisk stiger udbudspriserne to steder i landet – i Nordsjælland med 1 procent og i København med godt to procent.
”Det er andet kvartal i træk, at huspriserne i København stiger med to procent. Så hvis der har været tvivl om udviklingen for tre måneder siden, cementerer tallene for 4. kvartal 2009, at der nu er fremgang på minimum det københavnske boligmarked”, siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.
På landsplan faldt huspriserne ’kun’ med 2 procent fra 3. til 4. kvartal, men ser man på udviklingen over 12 måneder, aftog faldet fra 12,5 procent ved udgangen af september sidste år til 10,5 procent ved nytårstid.
Hovedstaden viser vejen
Det største prisfald i det forgangne kvartal står Vest- og Sydsjælland med et minus på 2 procent for. Men i langt de fleste landsdele har priserne i årets tre sidste måender holdt sig på samme niveau som i 3. kvartal.
”Der er en tendens til stabilisering i hele landet. og det er som regel hovedstaden, der er centrum, hvorefter udviklingen breder sig som ringe i vandet til andre landsdele”, lyder det fra Birgit Daetz.
Ejerlejlighederne ser også så småt ud til at stabilisere sig. I København synes der nu at være lukket af for yderligere prisfald end de omkring 35 procent, som allerede er høvlet af priserne siden de toppede i 2006. De seneste tal fra Boligsiden viser nemlig, at niveauet er nøjagtig det samme som for tre måneder siden.
Stigning på Fyn og i Vestjylland
”For tre måneder siden var pristallene for ejerlejligheder røde i samtlige 11 landsdele, som vi måler på. Men de nyeste tal viser, at de i de seneste tre måneder faktisk er steget på Fyn med 1 procent og i Vestjylland med hele 3 procent.
I denne sammenhæng er Østjylland værst ramt med et prisfald på 4 procent i perioden. Det rokker imidlertid ikke ved billedet af, at der på landsplan er tendens til fortsat stabilisering af markedet – også for ejerlejlighederne. Samlet set er det samlede prisfald over en tre måneders periode nemlig reduceret fra 4 til 2 procent, når man sammenligner 3. og 4. kvartal 2009.
Det vil derfor være en kilde til forundring, hvis ikke udviklingen fortsætter de positive takter i de kommende måneder. Meget tyder i hvert fald på, at boligkøberne næppe kan tillade sig at have alt for megen is i maven, når det gælder prisudviklingen: Den synes nemlig at være vendt – om ikke til sælgernes fordel så er der i hvert fald mere balance i forholdet mellem køber og sælger.