Sydfynske sommerhuse er faldet med 17 pct.

Foto: Boligsiden

Priserne på de sydfynske sommerhuse er faldet mere end på landsplan. Dermed er prisforskellen fra Sydfyn til resten af landet øget – det kommer de sydfynske sommerhuskøbere til gode.

Køb sommerhus på Sydfyn og spar 11 pct. i forhold til prisen på landsplan! Så kort og kontant kan det siges, efter at priserne på fritidshuse er faldet dobbelt så meget på Sydfyn som det gennemsnitlige prisfald på landsplan.

Det fremgår af nye tal fra landets mest besøgte boligsite, Boligsiden.dk. Tallene viser, at hvor sommerhusene på Sydfyn for bare to år siden lå næsten på niveau med landsgennemsnittet, er de altså væsentligt lavere i dag.

”I sommeren 2008 lå de sydfynske sommerhuspriser kun en god plovmand under priserne på landsplan. Siden er udbudspriserne på Sydfyn faldet med hele 17 pct., mens de kun er faldet med ni pct. på landsplan”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.

Samlet set betyder det, at sydfynske sommerhuse i dag gennemsnitligt udbydes til en pris, der er 11 pct. lavere end i landet som helhed.

Prisfald skræmmer sælgerne væk

De faldende priser har haft den effekt, at færre sommerhusejere føler sig fristet til at sætte fritidsboligen til salg.

”De høje priser i sommeren for to år siden øgede udbuddet af fritidshuse i månederne umiddelbart efter. Siden er priserne løbende faldet til det nuværende niveau, og det har skræmt mange sælgere væk. I dag er udbuddet af fritidshuse til salg 20 pct. lavere, end da der var flest til salg”, siger Birgit Daetz.

Det var i det sene efterår 2008, hvor der var 200 huse at vælge imellem. I dag er tallet faldet til 160. Der er altså mindre at vælge imellem og til en væsentligt lavere pris. Men priserne ser nu ud til at stabilisere sig på Sydfyn, hvor de har ligget stort set helt fast på 17.500 kroner pr. kvadratmeter i de sidste fire måneder.

Prisen sjældent til forhandling

”Prisfaldet flader altså ud, og det mønster går igen i det øvrige Danmark. Samtidig melder ejendomsmæglerne om øget interesse for sommerhuse, og der bliver indgået flere handler rundt om i landet”, siger Birgit Daetz.

”Det er nogle af de elementer, der skal til for at stabilisere boligmarkedet, og det gælder naturligvis også for sommerhusene. Imidlertid indtager sommerhusene rollen som ’rosinen i pølseenden’ på boligmarkedet, så den kommende tid vil vise, om denne del af markedet fortsætter den samme positive udvikling, som vi trods alt har set for helårsboligerne i en rum tid nu”, siger Boligsidens kommunikationschef og slutter:

”Men meget tyder på det, for ifølge ejendomsmæglerne rundt om i landet gives der ikke længere de store prisafslag – hvis man overhovedet skal forvente at få et nedslag i prisen. Mange sælgere ønsker nemlig ikke at forhandle udbudsprisen. Det er også en indikator af et marked i bedring.”

For køberne af sommerhuse på Sydfyn er den gode nyhed så heldigvis, at udbudspriserne er faldet med op imod en femtedel på to år. Imidlertid ser de ikke ud til at falde yderligere foreløbig, så måske sommeren skal bruges til at kigge på sommerhus?

Find mere om