Salgspriserne på landets enfamiliehuse holdt sig i ro i 2012, men der er store forskelle på udviklingen, når man zoomer ind på de enkelte kommuner. I hver sjette kommune steg salgspriserne med mere end 5 pct., mens de faldt med mere end 10 pct. i endnu flere kommuner. Det fremgår af Boligsidens Markedsindeks, der er den mest aktuelle opgørelse over udviklingen på boligmarkedet i december 2012.” title=”salgspriserne villa www.boligsiden.dk”>Boligsidens Markedsindeks, der er den mest aktuelle opgørelse over udviklingen på boligmarkedet i december 2012.
Efter et hårdt 2011 fik det hjemlige boligmarked det bedre i løbet af 2012. Der blev solgt flere boliger – herunder flere villaer og rækkehuse – og priserne steg flere steder i landet. Men der var også mange kommuner, hvor hussælgerne måtte se passivt til, mens priserne fortsatte faldet fra 2011. Det viser den nye udgave af Boligsidens Markedsindeks, der bygger på salgsdata for december måned, og som også indeholder årsudviklingen.
Læs også: Boligsidens Markedsindeks: Ejerlejligheder blev 7 pct. dyrere i 2012
”Salgspriserne på villaer og rækkehuse steg med mere end 5 pct. i 16 af landets 98 kommuner. Og det er langt fra kun i kommunerne i hovedstadsområdet og Nordsjælland. Også i Vordingborg og i otte kommuner i det vestlige Danmark, der nærmest danner en lodret perlerække af kommuner fra Jammerbugt og Vesthimmerland i Nordjylland ned gennem Viborg og Silkeborg og videre helt ned til Fredericia og Middelfart, steg priserne med mere end 5 pct.”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Prisfald på 29 pct. i Lolland
Bagsiden af medaljen er, at salgspriserne faldt med over 10 pct. i hver femte kommune. Værst gik det ud over hussælgerne i Lolland, hvor salgspriserne faldt med 29 pct., mens nabokommunen Guldborgsund følger lige efter med prisfald på 23 pct.
”Samlet set må vi desværre konstatere, at der i Jylland og på Fyn er en overvægt af kommuner, hvor salgspriserne på villaer og rækkehuse er faldet i løbet af det forgangne år. Derimod er billedet det modsatte på Sjælland; her er priserne steget i de fleste kommuner”, siger Birgit Daetz.
Behersket optimisme
”Det giver næring til håbet om, at hovedstadsområdet er dynamoen. Lejlighedsmarkedet har udviklet sig i en positiv retning, og vi forventer, at det langsomt trækker resten af landet i gang, idet udviklingen herfra traditionelt breder sig som ringe i vandet. Jeg kan dog godt være bekymret for, om dette sker, hvis ikke der kommer mere gang i beskæftigelsen rundt om i provinsbyerne. Så det er med en vis portion forsigtighed, at jeg spår en lille fremgang på boligmarkedet i 2013,og udviklingen vil nok komme som små dryp over landet”, slutter Birgit Daetz.