Sommerhuspriserne tog et nyk opad i februar

Foto: Boligsiden.

Flere og flere sommerhuse skifter ejer. Alene i årets to første måneder lå antallet af sommerhushandler langt over gennemsnittet for de samme måneder i de fem foregående år. Der er altså gang i handlerne, men priserne holder sig til gengæld i ro.

I dag koster et sommerhus stort set det samme, som det gjorde på samme tid sidste år. Sommerhusejerne har ikke set skyggen af de store stigninger i salgspriserne, som man har set på ejerboliger. Og det kan være de stabile priser, der, kombineret med den lave rente, har sat gang i sommerhussalget. Antallet af sommerhushandler lå i årets to første måneder langt over gennemsnittet i de samme måneder for de fem foregående år.

Samme priser som sidste år

De nyslåede sommerhusejere har fået lov til at betale det samme for sommerhuset, som de kunne have gjort, hvis de havde købt for et år siden. Fra januar til februar steg salgsprisen på et sommerhus med beskedne 0,4 procent, og salgspriserne lå i februar blot 0,2 procent højere end i februar 2014. En kvadratmeter sommerhus blev solgt for 13.401 kroner, eller hvad der svarer til små 940.000 kroner for et sommerhus på 70 kvadratmeter. Prisen er ikke bare på niveau med sidste år, den er også langt lavere end for bare fire år siden.

”Mange har opdaget, at sommerhuspriserne stadig er ret lave. Vi skal ikke længere tilbage end til 2011, hvor salgsprisen i nogle måneder lå over 15.000 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit. Nu er priserne 1.500 kroner lavere pr. kvadratmeter, og renten er helt i bund. Man kan derfor få et sommerhus til en virkelig god pris og samtidig have løbende udgifter til renter og afdrag, der er så lave, som de kan blive”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Salgstid på over 300 dage

Det kraftigt stigende antal handler har ikke for alvor smittet af på salgstiden. I februar tog det i gennemsnit 310 dage, altså godt 10 måneder, at få solgt sommerhuset. Salgstiden er dog faldet med 5,4 procent februar 2014, men med en salgstid på over 300 dage, kan man ikke rigtig snakke om hurtige salg.

Nedslaget lavere end sidste år

Selvom nedslaget steg fra januar til februar måned i år, er nedslaget reduceret med 5,3 procent siden februar 2014. Det betyder, at der bliver givet mindre i rabat, når sommerhushandlen skal forhandles på plads. I gennemsnit blev der i februar givet 1.290 kroner i nedslag pr. kvadratmeter, hvilket svarer til en rabat på 90.0000 kroner for et sommerhus på 70 kvadratmeter.

”Nedslaget er faldet meget på ejerboligerne men ikke helt lige så meget på sommerhusene. Det hænger sammen med, at efterspørgslen efter ejerboliger er større og ofte mere presserende; derfor er det sværere at forhandle et nedslag, når man køber en ejerbolig. Der er dog en vis sandsynlighed for, at vi kommer til at se, at nedslagene i sommerhushandlerne bliver mindre i løbet af året, i og med at antallet af handler og dermed efterspørgslen ser ud til fortsat at stige”, siger Birgit Daetz.

Top 5 dyreste sommerhuskommuner (salgspris i kr. pr. m2):

  1. Gribskov: 16.691 kr.
  2. Varde: 15.606 kr.
  3. Halsnæs: 14.889 kr.
  4. Syddjurs: 13.832 kr.
  5. Jammerbugt: 13.218 kr.

Top 5 billigste sommerhuskommuner (salgspris i kr. pr. m2):

  1. Langeland: 9.559 kr.
  2. Aalborg: 9.756 kr.
  3. Guldborgsund: 9.901 kr.
  4. Kalundborg: 10.245 kr.
  5. Lejre: 10.282 kr.