Sommerhuspriser falder på den jyske vestkyst og stiger på østkysten

Foto: Boligsiden.

Salgspriserne på vestjyske sommerhuse er højere end på de østjyske. Men siden årsskiftet har priserne nærmet sig hinanden, så der i dag er minimal forskel.

Sommerhusene på den populære jyske vestkyst har noget overraskende lidt et slag på salgsprisen siden nytår. I alt er der barberet over 100.000 kroner af den gennemsnitlige pris alene i løbet af årets andet kvartal. Det viser friske tal fra Boligsiden.dk.

”Beløbet svarer til et fald i salgsprisen på knap 8 pct. i løbet af bare tre måneder. Det er ganske overraskende, for gennem hele 2009 har prisen kun kendt én vej, og det er opad”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Fra sidste kvartal i fjor og frem til marts i år stabiliserede de vestjyske sommerhuspriser sig så på et gennemsnit lige omkring 1,5 mio. kr. For altså at falde temmelig markant hen over de sidste tre måneder.

Udviklingen bliver ikke mindre iøjnefaldende, når man så sammenligner med priserne på den jyske østkyst. Her er der nemlig sket det stik modsatte.

Fald og stigning i Østjylland

”Godt nok tog priserne også i Østjylland fra starten af 2009 turen opad, men her knækkede kurven med udgangen af september. Herefter faldt priserne frem til udgangen af første kvartal i år – dog mindre drastisk med omkring 5 pct. Men siden er de steget igen og har indhentet halvdelen af det tabte”, forklarer Birgit Daetz.

Udviklingen betyder reelt, at der i dag kun er godt og vel 60.000 kroner i forskel på de gennemsnitlige salgspriser i Øst- og Vestjylland – sidstnævnte ligger dog fortsat højest. Her koster husene i dag 1,4 mio. kr. i gennemsnit.

Med til historien hører imidlertid også, at sommerhusene i Vestjylland i gennemsnit er større end i Østjylland.

”For blot 60.000 kroner mere får man 87 kvadratmeter i Vestjylland, mens de østjyske sommerhuse i gennemsnit er på 75 kvadratmeter”, fastslår Birgit Daetz.

Mere plads for pengene i vest

Så godt nok holder de vestjyske sommerhuse en salgspris, der er en anelse højere end i øst. Men ser man på kvadratmeterprisen, får man mere for pengene i Vestjylland. Her koster husene 16.400 kroner pr. kvadratmeter, mens de er 1.400 kroner dyrere i Østjylland.

Omregnet svarer det til, at kvadratmeterpriserne er steget med 1.000 kroner i Østjylland, mens de er faldet med et tilsvarende beløb på Vestkysten. Og det altså alene i løbet af årets andet kvartal.

Ser man historisk på udviklingen, peger den i retning af en tilbagevenden til mere normale forhold. Kvadratmeterpriserne har nemlig ligget konstant lavere i Vestjylland stort set siden starten af 2008. Imidlertid fortsatte stigningen i de vestjyske priser et kvartal længere end i øst, hvilket betød, at sommerhusene i fjerde kvartal af 2009 og første kvartal i år oversteg priserne i øst. Den udvikling er altså nu stoppet, og prisen for en kvadratmeter sommerhus i Vestjylland er nu igen lavere end i Østjylland.

Dermed ligger de gennemsnitlige salgspriser i dag stort set på samme niveau, uanset om man foretrækker Kattegat eller Vesterhavet.

Find mere om