Sol på discount

Foto: Boligsiden

Få det maksimale ud af sommerhuskøbet ved at købe et hus, dér hvor solen er billigst. Boligsidens solskinsindeks guider dig til det billigste og mest solrige sommerhuskøb.

Når du skal på sommerhusjagt, skal du vide, at sol og vind er ikke fordelt lige på Danmarkskortet. Der er rent faktisk masser af sol over Gudhjem, der hører blandt de 10 områder i Danmark, der har flest solskinstimer. Hele 1.680 timer om året skinner solen over Gudhjem, hvis vi skal tro DMIs opmålinger. Ferieøen Fanø må nøjes med 1.356 solskinstimer på et år.

Men nu handler det jo ikke bare om sol. Hornbæk har eksempelvis 1.543 registrerede solskinstimer, men det er samtidig Danmarks dyreste sommerhusområde, så solen får en meget høj pris på Sjællands nordlige kyst.

Solrige Sejrø

For at sørge for at du kan få mest sol for færrest penge, har Boligsiden.dk lavet et solskinsindeks, der kombinerer antallet af solskinstimer med udbudspriserne på de sommerhuse, der er til salg netop nu. Indekset afslører, at du skal en tur på Sejerø for at få mest sol for pengene.

Eskebjerg på Sejrø har 1.581 solskinstimer om året, men endnu mere overbevisende er det, at sommerhusene gennemsnitligt udbydes for under 600.000 kroner. En tur med lommeregneren kan dermed udråbe Eskebjerg til at have Danmarks billigste solskin til en pris af 374 kroner pr. time.

Lolland sætter tungt på de billige solskinstimer, hvor Nakskov, Horslunde og Errindlev indtager de næste tre pladser med priser fra 387 til 401 kroner pr. time sol. Sidst men ikke mindst kommer Mern nordøst for Vordingborg ind på en flot femteplads med en timepris på 402 kroner.

Dyre timer

I den dyre ende ligger eksklusive og dejlige Hornbæk, der har godt med sol, men som også tager sig betalt for det. 2.752 kroner skal du have op af lommen for en time med sol på næsen, og det er ikke meget billigere i det nærliggende Tisvildeleje. Her ligger timeprisen på 2.449 kroner.

Der er dog ikke uvæsentlige rokereringer blandt områderne med de fem dyreste timepriser for sol. Siden 2012 har Køge noget overraskende slået det populære sommerhusområde Blåvand af pinden på top fem over de dyreste timer. En time sol i Blåvand er faldet fra en pris på 1.919 kroner i 2012 til 1.447 kroner her i 2014, så er du vild med Vesterhavet, er det da et prisfald, der er værd at tage med.

Det er også værd at bemærke, at solen i Skagen på Danmarks top er blevet billigere. Over de seneste to år er solskinsprisen i Skagen faldet fra 2.672 kroner pr. time til 1.997 kroner pr. time.

Solskinsøen og Nordjylland

Og så må vi jo ikke glemme Bornholm. Solskinsøen. Gudhjem er rent faktisk det sommerhusområde, der har allerflest solskinstimer, nemlig 1.680 af slagsen på et år. Kombineret med rimelige sommerhuspriser giver det en timepris på 583 kroner for en time Gudhjemsk sol. Men Gudhjem har hele Nordjylland halsende efter sig, for nordjyske sommerhusområder som Skagen, Bindslev, Ålbæk, Strandby, Frederikshavn og Jerup har 1.674 solskinstimer om året til varierende timepriser. Den billigste nordjyske sol befinder sig i Frederikshavn, hvor timeprisen er nede på 676 kroner.

Find mere om