Små lejligheder er faldet op til 20% i pris – på et år

Foto: Boligsiden

Udbudsprisen på ejerlejligheder er på ét år faldet knap 10%. Ser man udelukkende på de mindste lejligheder på 25-50 m2 , er faldet dobbelt så stort. Til gengæld falder liggetiderne også.

Ejerne af de mindste lejligheder har på et år mistet helt op til en femtedel af værdien i deres bolig. Så barske er realiteterne for de tusindvis af danskere, der ejer en lejlighed på mellem 25 og 50 kvadratmeter.
Det bliver slet ikke bedre, når man sammenligner med markedet for ejerlejligheder som helhed. Her er det gennemsnitlige fald i udbudsprisen nemlig ’kun’ på knap 10% – altså halvdelen.

Det gennemsnitlige prisfald på de mindste lejligheder er på landsplan 18%, når man sammenligner udbudspriserne i marts 2008 med samme måned i år. Hårdest ramt er Østsjælland, hvor prisfaldet ligger lige over 20%.
I den anden ende af skalaen ligger Vestjylland, hvor priserne faktisk er uændret på et år.
Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Udbudspriser mere realistiske

”Ikke overraskende er det Sjælland, København og Østjylland, der topper listen over de største prisfald for de mindste lejligheder; det er jo også de områder, der oplevede de største prisstigninger under opturen i årtiets første halvdel. Men tallene viser også, at sælgerne er blevet meget realistiske, når de skal sætte udbudsprisen”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.

Hun henviser i den forbindelse til, at liggetiderne i perioden fra marts sidste år er faldet med 20 dage, så de små ejerlejligheder i dag i gennemsnit har været til salg i 240 dage på internettet. En lille fremgang, men dog en fremgang.

”Fra ejendomsmæglernes side – især i København og andre store byer – lyder det da også, at de søger flere af de små lejligheder, fordi de ganske enkelt ikke kan følge med den stigende efterspørgsel”, siger Birgit Daetz.

Sælgere trækker sig ud af markedet

Det hænger også sammen med, at der langt fra er lige så mange lejligheder på 25 til 50 kvadratmeter til salg i dag som for et år siden. Faktisk er antallet af emner til salg faldet med 22% frem til marts i år. Og netop nu er volumen kun totredjedele af niveauet for 14 måneder siden.
Der er altså rigtig mange sælgere, som trækker sig ud af markedet igen. Og det er der i hvert fald én god forklaring på:

”Et fald på op imod 20 procent på et år er ganske voldsomt, og der er givetvis mange, som har tabt en for stor bid af deres friværdi til, at de stadigvæk ønsker at sælge – eller måske overhovedet er i stand til det. Andre trækker muligvis følehornene til sig, fordi de venter på bedre tider set med sælgers øjne. Så vælger man nok at se tiden an, idet man ikke er presset til at skifte bolig”, vurderer Birgit Daetz.

Se prisudviklingen i din landsdel i faktaboksen til højre.

Find mere om