Salgspriserne falder i Midtjylland trods prisstigning i flere kommuner

Foto: Boligsiden

Region Midtjylland kom som den eneste af landets fem regioner ud af 2014 med lavere boligpriser end året før. Boligsiden.dk har taget et kig på den splittede region.

I december måned viste nøgletallene i Boligsidens Markedsindeks, at fire af landets fem regioner havde oplevet stigende salgspriser på både villaer og ejerlejligheder. Størst var stigningen i Region Nordjylland, hvor salgsprisen på villaer var steget med 7 procent, og salgsprisen på ejerlejligheder var steget med 10 procent fra december 2013 til december 2014.

Men hvor prispilen har peget opad i både Hovedstaden, Nordjylland, Sjælland og Syddanmark, pegede den nedad i Region Midtjylland. Her faldt salgsprisen på villaer to procent sammenlignet med december året før, og prisen på ejerlejligheder faldt med fire procent.

Det er især på prisparameteret, at Midtjylland skiller sig ud. I forhold til udbud, salgstid og nedslag, følger regionen i højere grad tendenserne i resten af landet.

”Det, der er lidt udsædvanligt med salgspriserne i Region Midtjylland, er, at priserne i resten af landet har fulgt en meget ensartet kurve. Det gør, at det bliver mere bemærkelsesværdigt, når der så er en afvigelse”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Gyngerne og karrusellerne

Region Midtjyllands gennemsnitlige prisfald er dog fordelt på en sådan måde, at flere kommuner har haft store prisstigninger, mens andre har haft prisfald. I Aarhus, Hedensted, Horsens, Ringkøbing-Skjern og Syddjurs er priserne steget mellem 3,2 og 5,6 procent, men det er ikke nok til at opveje de faldende priser i kommuner som Ikast-Brande og Odder, hvor priserne er faldet 9-10 procent.

I det store regnskab kunne regionen ikke tjene nok på gyngerne i forhold til tabet på karrusellerne i 2014, og det fik dermed regionen til at gå i minus.

”Man skal bide mærke i, at priserne i Region Midtjylland stadig er Danmarks næsthøjeste, kun overgået af Region Hovedstaden. Men vi skal alligevel tilbage til december 2012, før vi finder gennemsnitlige salgspriser i Midtjylland, der er lavere end i december 2014”, siger Birgit Daetz.

Prisfald i 2011 er endnu ikke hentet ind

Salgspriserne på villaer og rækkehuse i Region Midtjylland dykkede fra 11.400 kroner pr. kvadratmeter til 10.200 kroner pr. kvadratmeter fra april 2011 til marts 2012, og prisniveauet er ikke for alvor kommet op i gear efterfølgende. Resten af landet oplevede et lignende prisfald i perioden, men hvor Hovedstaden og Nordjylland er henholdsvis over og på niveau, kæmper region Syddanmark, Sjælland og Midtjylland med at komme op igen.