Salgspriser på sommerhuse er steget i 16 kommuner

Foto: Boligsiden

Hvor sommerhussalget i 2009 nåede et historisk lavpunkt, var der sidste år fremgang i antallet af solgte fritidshuse, og i hver sjette kommune steg priserne sågar. I tre kommuner med knap 17 pct. Det viser friske tal fra www.boligsiden.dk.

Nok snak om et trængt marked for sommerhuse med priser, der falder og falder – eller i bedste fald bare står i stampe. Nye tal fra www.boligsiden.dk viser nemlig med al ønskelig tydelighed, at salgspriserne på sommerhuse steg i hele 16 kommuner fra 2009 til 2010.

Nu er der stor forskel på prisstigningerne i de 16 kommuner – fra en enkelt procent og helt op til knap 17 pct.
Størst er stigningerne i tre kommuner, som ligger så forskellige steder som Struer ved Limfjorden, Kerteminde på den nordøstlige del af Fyn og Lejre på midtsjælland.

”I Struer fik sælgerne af sommerhuse sidste år hele 16,6 pct. mere pr. kvadratmeter, når man sammenligner med handelspriserne i 2009. I Kerteminde lå stigningen på 15,9 pct., mens den var en smule lavere, nemlig 15,4 pct., i Lejre”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Intet mønster i udviklingen

Ligesom de tre kommuner ligger i vidt forskellige dele af landet, er der heller ikke noget entydigt geografisk mønster for, hvor i landet salgspriserne steg i 2010.

”Det er slet ikke som med priserne på helårsboliger, hvor vi kan se, at disse stiger i hovedstaden og Nordsjælland, mens stort set resten af landet endnu har det til gode”, siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Tværtimod lander prisstigningerne på sommerhuse nærmest drypvis ud over hele landet. Af de 16 kommuner med prisstigninger ligger de ni således i Jylland, mens fem skal findes på Sjælland, og de to sidste er Lolland og altså Kerteminde på Fyn.”

For at få Bornholm med og dermed ’fuldende’ Danmarkskortet skal det nævnes, at priserne på landets østligste ø stod helt stille fra 2009 til 2010.

Prisfald i store sommerhuskommuner

Birgit Daetz noterer sig i øvrigt, at prisstigningerne stort set er gået uden om de store sommerhuskommuner som eksempelvis Odsherred og Jammerbugt. Her er de tværtimod faldet.

”Odsherred, der er landets største sommerhuskommune, har lagt ryg til prisfald på knap 2 pct., mens faldet er på 3,5 pct. i Jammerbugt.”

Det er imidlertid for intet at regne mod de største prisfald. Værst er det gået ud over sommerhussælgerne i Hedensted. Her er salgspriserne pr. kvadratmeter dykket med 19,5 pct. i løbet af 2010. Men også Langeland, Haderslev, Skive og Fanø er hårdt spændt for med prisfald lige omkring 15 pct. i alle fire kommuner.

9 pct. flere solgte sommerhuse

I alt er salgspriserne på sommerhuse faldet i 27 kommuner. Men den gennemsnitlige salgspris for landet som helhed steg paradoksalt nok med 310 kroner til 16.590 kroner i løbet af det seneste kalenderår.

Ser man på antallet af solgte huse var der – efter fem år med konstant tilbagegang – endelig fremgang at spore. Antallet af solgte huse steg nemlig med 9 pct. til 5.819 sommerhuse.

”Men det dækker imidlertid over, at der er langt til sommerhussælgernes kronede dage i midten af sidste årti; her blev der solgt over 14.000 sommerhuse hvert år”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om