Sælgerne giver historisk høje prisnedslag på lejligheder

Foto: Boligsiden.

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at lejlighedssælgerne i øjeblikket giver et prisnedslag, som ikke er set højere i over 10 år.

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at den gennemsnitlige salgspris på ejerlejligheder i oktober måned lød på 33.335 kroner per kvadratmeter.

Det er et fald på to procent sammenlignet med sidste måned og fjerde måned i træk, at vi er vidne til et prisfald på lejlighedsmarkedet.

Samtidig er det også tydeligt, at sælgerne i langt højere grad er villige til at give et prisnedslag ved handlen sammenlignet med tidligere.

Således viser de seneste tal, at der i gennemsnit blev givet 1.504 kroner i nedslag per kvadratmeter i oktober måned, hvilket er det absolut højeste niveau i Boligsidens statistik, som strækker sig tilbage til 2011.

Til sammenligning lød det gennemsnitlige prisnedslag på ejerlejligheder på 649 kroner per kvadratmeter samme tidspunkt sidste år, og der er således tale om en stigning på hele 132 procent siden da.
”Vi kan se, at prisnedslaget på ejerlejligheder har været støt stigende siden marts i år, og vi har nu ramt en størrelsesorden, som overstiger det, vi før har set,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Det hænger sammen med de aktuelle økonomiske udfordringer, som er intensiveret meget hurtigt og voldsomt på få måneder. Det gør, at sælgers udgangspunkt for at prissætte en lejlighed yderst vanskeligt. For det, der var den rette pris for blot et par måneder siden, kan være urealistisk i dag. Priserne på ejerlejligheder falder, og derfor kan sælgere være nødt til at give et markant prisnedslag, hvis de vil have boligen solgt inden for rimelig tid.”

(Grafen viser, hvordan det gennemsnitlige prisnedslag per kvadratmeter for ejerlejligheder har ændret sig fra 2011 og frem til og med oktober 2022. Kilde: Boligsiden)

De største nedslag gives i storbyerne

Ser vi nærmere på prisudviklingen i landets største byer samt Frederiksberg Kommune, hvor koncentrationen af ejerlejligheder er størst, fremgår det tydeligt, at det især er i hovedstadsområdet samt i Aarhus Kommune, at sælgerne giver mest i nedslag.

I Frederiksberg Kommune, hvor de gennemsnitlige salgspriser for lejligheder er højest, blev der i oktober i gennemsnit givet et nedslag i pris på 2.437 kroner per kvadratmeter, hvilket er det højeste niveau for de største byer.

Derefter følger København, hvor der i oktober blev givet 2.225 kroner i nedslag per kvadratmeter, og derefter Aarhus Kommune, hvor der i gennemsnit blev barberet 1.573 kroner af prisen per kvadratmeter.

”Det er ret markante ændringer i nedslaget, som vi ser i de største byer. Sammenligner vi med samme tidspunkt sidste år, er der overordnet set tale om ændringer på mellem 100-300 procent på Frederiksberg, i København og i Aarhus. Det skal selvfølgelig ses i lyset af, at det gennemsnitlige nedslag her også har været rekordlavt under corona,” siger Birgit Daetz.