Sælg lejligheden og få råd til at fordoble dit boligareal i hus uden for byen

Foto: Boligsiden

Overvejer du at bytte din lejlighed i byen ud med et hus i en af omegnskommunerne? Så se her, hvor meget hus du kan få for den pris, du kan sælge en standardejerlejlighed på 85 kvadratmeter til i landets fem største byer.

Er du en af dem, der drømmer om at flytte ud af lejligheden i byen og ind i et hus i en lidt mindre by? Så er du rigtig godt stillet, hvis du har en ejerlejlighed, du kan sælge. For i de fleste tilfælde er ejerlejligheden mere værd end det hus, du kommer til at købe.

En ny opgørelse fra Boligsiden viser, hvor meget hus du kan få i landets kommuner, hvis du har en standardlejlighed på 85 kvadratmeter i en af landets fem største byer, du kan sælge.

Ikke overraskende er hovedreglen, at du får mest hus for dine penge jo længere, du rykker væk fra den store by.

Men det vil måske alligevel overraske dig, at du kan få mere end dobbelt så mange kvadratmeter, hvis du sælger en lejlighed i Aarhus Kommune og køber et hus i en af nabokommunerne Syddjurs, Odder eller Favrskov? Og måske vil du lade dig chokere over, at du kan fordoble dit boligareal, hvis du sælger din lejlighed i København og køber et hus i Albertslund?

”Priserne på lejligheder i de store byer er steget mere de seneste år end priserne på huse, og derfor er bytteforholdet også i høj grad i dit favør, hvis du skal ud af byen. De fleste steder kan du fordoble dit boligareal, og nogle steder kan du endda tredoble det for de samme penge, hvis du for eksempel vil bytte København ud med Halsnæs eller Aarhus ud med Hedensted,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Mange køber boliger uden for byerne

Netop skridtet væk fra lejligheden og byen er populært for par, der er færdig med at studere, er kommet godt ind på arbejdsmarkedet, tjener gode penge, og som har fået børn. Og det behov er tilsyneladende blevet større af coronasituationen, der har åbenbaret for nogle familier, at mere plads er afgørende.

”Vi har set i 2020, at salget af boliger er steget over hele landet, og at der bliver solgt flere boliger end tidligere uden for de største byer. Flere købere har sikkert også fået øjnene op for, at de godt kan pendle til arbejde, nu hvor corona har vist os, at hjemmearbejde rent faktisk også fungerer i hverdagen,” siger Birgit Daetz.

Hun adresserer igen det flotte bytteforhold, der gør det muligt for lejlighedsejere at vælge og vrage, når de skal rykke ud af byen. Men der er selvfølgelig en del tekniske ting, køberne skal være opmærksomme på i den sammenhæng.

”Mange købere får i disse år deres boligdrøm opfyldt uden for byerne. Det er blevet moderne at trække stikket til det pulserende liv i byen og trække sig tilbage til stilheden og det mere simple liv. Og har du en lejlighed i byen, du kan sælge, kan du se på kortet, at du kan få rigtig meget hus for dine penge,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Når du finder den kommune, du gerne vil flytte til, er det ikke sikkert, at du kan få præcis det antal kvadratmeter én til én. Det kan være, du kan få mere eller mindre. Det kommer naturligvis an på både størrelse, stand og beliggenhed på den lejlighed, du sælger og på det hus, du køber. Og så kommer det også an på, hvor mange penge du har til overs, når du har solgt din lejlighed og betalt lejlighedslånet ud.”

Find din kommende bopælskommune på kortet og se, hvor meget hus du kan få, hvis du har en standardlejlighed i en af landets fem største byer, du kan sælge: