Så meget koster sommerhuset med havudsigt

Foto: Boligsiden

Havudsigt koster knapper, viser tal fra Boligsiden.dk. Priserne for sommerhuse, der ligger et stenkast fra stranden bliver udbudt for næsten dobbelt så meget, som gennemsnitssommerhuset.

Mens vinteren er over os, går sommerhussalget lidt i dvale. Først når solen igen titter frem og lunere vinde blæser ind over landet, begynder feriehungrende danskere at kigge boligannoncer og lede efter sommerfristedet, der naturligvis gerne må ligge idyllisk med udsigt ud over vandet.

Men ønsker man sig en statelig sommerresidens med havkig, kan det være en god ide at købe, inden foråret kommer susende og trækker priserne op og prisnedslagene ned. Det er nemlig dyrt nok i forvejen at erhverve sig et sommerhus, der ligger under 100 meter fra havet.

”Netop nu bliver sommerhusene i gennemsnit udbudt for ca. 16.000 kroner pr. kvadratmeter, det vil sige 1.050.000 kroner for et sommerhus på 65 kvadratmeter. Men de sommerhuse, der er til salg nu og ligger under 100 meter fra vandet, bliver udbudt for gennemsnitligt 29.400 kroner pr. kvadratmeter. Det svarer til, at samme, lille hus på 65 kvadratmeter kommer op i en pris på 1,9 millioner kroner”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør i Boligsiden.dk

Dyre dråber

For huse ved vandet kan man virkelig snakke om dyre dråber. Udbudspriserne er altså næsten dobbelt så høje for sommerhuse under 100 meter fra kysten, men endnu værre bliver det, hvis du ønsker et sommerhus, der ligger ned til en dejlig sø. Så er der nemlig mere end dobbelt op på udbudsprisen.

Sommerhuse under 100 meter fra søbredden udbydes til kvadratmeterpriser på over 36.500 kroner. Dermed er den lille fritidshybel på 65 kvadratmeter oppe i en pris på små 2,4 millioner kroner.

”Det kan måske undre, at det er dyrere at købe et hus på søbredden end det er købe et på stranden. Det skyldes dog, at Danmark har en umådelig lang kystlinje, og den er ikke lige populær hele vejen rundt. Det betyder omvendt set, at hvis du ikke er så kræsen i forhold til hvor på kystlinjen, du køber sommerhus, så kan du slippe af sted med priser, der er langt lavere. De 10 billigste sommerhuse under 100 meter fra havet koster alle under 525.000 kroner, så strandhusene er ikke kun for liebhavere”, siger Birgit Daetz.

Hvis du derimod gerne vil bo på den sjællandske nordkyst, kan alternativet være at rykke lidt væk fra kysten. Rykker du bare en anelse længere væk, så der altså er op til 200 meter til vandet, så sparer du lige 10.000 kroner pr. kvadratmeter. Rykker du yderligere 100 meter væk, skrælles der yderligere 3.500 kroner pr. kvadratmeter af prisen. Det samme gælder sø-husene, hvor der også er 10.000 kroner at spare pr. kvadratmeter, hvis du kan nøjes med at være 200 meter væk.

Find mere om