Det betyder varmekilden for udbudsprisen på dit hus

Foto: Boligsiden

Varmepumpe, oliefyr, gasfyr eller fjernvarme. Varmekilden påvirker husets udbudspris. Se, hvilke varmekilder der trækker udbudsprisen op og ned.

Da energikrisen toppede i 2022, havde mange husejere sved på panden – selvom de havde skruet radiatoren helt ned. Det var pludselig dyrt at varme sit hus op, især hvis det var med gas. Men også husejerne med oliefyr blev mindet om, hvad der kan ske med priserne, og der kom et massivt pres fra flere kanter for at få skiftet de gamle olie- og gasfyr ud med fx fjernvarme eller varmepumper.

I dag er energipriserne tilbage på et mere normalt niveau, men det har sat en bølge i gang blandt husejerne, der mange steder ser sig om efter billige og vedvarende energiformer. Og hvad betyder det så for huspriserne? Vi har taget temperaturen på, hvad huse med forskellige energikilder bliver udbudt til i dag.

Varmepumpens betydning for husets værdi

Husene, der bliver opvarmet med varmepumpe, bliver udbudt til højere priser end huse med alle andre typer opvarmning. Har huset en varmepumpe, ligger udbudsprisen på 18.386 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit – det er i runde tal 800 kroner mere pr. kvadratmeter end huse med olie- og gasfyr. For et hus på 150 kvadratmeter svarer det til en udbudspris, der ligger 120.000 kroner højere end huset med oliefyret eller gasfyret.

”Som huskøber må man overveje, hvad der vægter mest. At få en bolig, hvor varmepumpen allerede er installeret og betale lidt mere, eller om man er klar på at købe et hus til en lavere pris med fx olie- eller gasfyr og så selv skifte det ud på et tidspunkt. Hvis man ikke selv er bleg for at skifte varmekilden, vil der være flere boliger at vælge imellem” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.

Olie, gas og fjernvarme

Huse med oliefyr, gasfyr og fjernvarme bliver udbudt til næsten samme priser. Huse med olie eller gas bliver udbudt til 17.580 kroner pr. kvadratmeter, og huse med fjernvarme bliver udbudt til næsten samme pris, nemlig 17.453 kroner pr. kvadratmeter. De er altså lidt billigere end huse med varmepumpe, men til gengæld dyrere end huse med andre typer varmekilder.

Andre varmekilder får husene til at falde i udbudspris

Når vi bevæger os væk fra de mest udbredte varmekilder, begynder udbudspriserne at falde. Det gælder huse opvarmet med fx elvarme, pillefyr og brændeovne.

”Når vi ser på varmekilder og udbudspriser, skal vi huske, at der forskellige faktorer, der påvirker prisen. For eksempel hvor i landet huset er sat til salg henne. Samtidig er huse opvarmet med elvarme eller brændeovne typisk ikke moderniserede for nylig, og husets stand påvirker også prisen,” siger Birgit Daetz.

Som køber skal du derfor vurdere boligens udbudspris ud fra sin helhed: Pris, stand, beliggenhed – og så varmekilden.

”Hvis du ser på et hus med et gammelt tag, ved du også, at det skal skiftes inden for en overskuelig årrække, og det samme gør sig gældende, hvis du køber en bolig med et gammelt oliefyr. Men prisen på huset vil typisk også være sat derefter, og det vil være oplagt at installere en ny varmekilde i forbindelse med overtagelsen af huset, så du ikke skal gøre det senere, når du allerede er flyttet ind,” siger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi
Vi har sammenlignet udbudsprisen pr. kvadratmeter på villaer og rækkehuse til salg med de oplysninger, der er registreret om varmekilden i BBR-registret.

Find mere om