Så meget betaler du for udsigten

Huse tæt ved vandet. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Lækker udsigt til strand og hav kan give lommesmerter. En villa med havudsigt koster hurtigt det dobbelte af prisen på en gennemsnitlig villa. Men der er en anden udsigt, der er endnu dyrere, viser tal fra Boligsiden.dk. Læs med og se, hvor meget kønne – og mindre kønne – udsigter koster.

Det er en fortærsket sandhed, at beliggenheden betyder alt på boligmarkedet. Men det er nu engang beliggenheden, der er afgørende for, hvor meget du skal have op af lommen, når du køber nyt hus. Og intet kan trække huspriserne op som udsigten til bølgeskvulp og havgus. Det skulle da lige være udsigten til en spejlblank sø. Beliggenheden helt tæt på søen er nemlig et dyrere bekendtskabe end havudsigten.

Udbudspriserne for villaer under 100 meget fra havet ligger på 26.200 kroner pr. kvadratmeter, mens udbudsprisen for villaer under 100 meter fra søbredden ligger på 28.300 kroner. For en villa på 140 kvadratmeter betyder det, at søbredden koster 300.000 kroner mere end havudsigten. Men hvorfor nu det?

”Danmark har en meget lang kystlinje, og der er en del villaer, der ligger helt tæt på kysten men i mere afsidesliggende egne af kongeriget. Her trækker havudsigten op, men beliggenheden langt fra en større by trækker ned. De få huse, der ligger ved søbredden i Danmark, ligger i nogle meget eksklusive områder ved fx Silkeborgsøerne, der også er nær byen, og her trækkes prisen op på alle parametre”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Natur, der er til at betale

Er du glad for natur, men kan du ikke betale svimlende summer for at bo helt tæt på kysten, kan du vælge skoven som din nabo. Her er udbudspriserne nede i 14.900 kroner pr. kvadratmeter for en villa under 100 meter fra skovbrynet. For et hus på 140 kvadratmeter vil du i gennemsnit skulle af med to millioner kroner for at bo op ad skoven, mens gennemsnitsprisen for hele landet ligger på 1,7 millioner kroner.

En anden løsning er et finde et hus, der ligger et par rækker væk fra den eftertragtede kyst eller søbred. Du sparer ca. 10.000 kroner pr. kvadratmeter ved blot at rykke ind i landet, så dit hus ligger mellem 100 og 200 meter fra kyst eller sø. Så er kvadratmeterprisen i udbud pludselig nede omkring 18.000 kroner pr. kvadratmeter, og huset på 140 kvadratmeter er nede i en udbudspris på ca. 2,4 millioner kroner.

Udsigter med rabat

Vil du gøre et godt køb og finde et hus til en god pris, kan du lede efter huse, der er nabo til industriområder, kirker, vindmøller eller sportsanlæg. Her bliver udbudspriserne nemlig trukket ned, så du får boligen til en pris lavere end gennemsnittet.

Naboer til vindmøller får den største rabat. Her ligger udbudspriserne nede på 6.300 kroner pr. kvadratmeter, hvis huset ligger under 100 meter fra møllen. Når det så er sagt, så er der dog blot otte huse, der har en placering så tæt på vindmøllerne, så det er ikke normalt at finde sådan et tilbud.

Kan du leve med lidt bimlen fra kirkeklokkerne søndag morgen, kan du gøre et godt køb, hvis du finder en villa tæt på en kirke. Her ligger udbudsprisen på 10.000 kroner pr. kvadratmeter, hvis afstanden er under 100 meter.

Men også sportsanlæg og industriområder giver rabat på prisen. Er du nabo til enten et stadion eller industri, ryger udbudsprisen ned på ca. 10.700 kroner pr. kvadratmeter.

”Vil man have en billig bolig, eller er man ikke generet af støj fra fx kirkeklokker eller fodboldkampen søndag eftermiddag, så kan man gøre nogle rigtig gode køb. Priserne på boligerne er sat efter, at der kan være nogle støjgener. Så er det helt op til køberne at vurdere, om det er noget, de kan leve med”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Støj fra kirkeklokker sker i et ret begrænset tidsrum, og industrikvarterne plejer at ligge stille hen i aftentimerne og i weekenderne, hvor man selv har fri, så man skal overveje, om det faktisk ikke er bedre naboer end ”almindelige mennesker”, der typisk er hjemme og støjer i samme tidsrum som dig selv”.

Det koster udsigten (udbudspriser, afstand under 100 meter fra)

  • Sø: 28.300 kr. pr. kvm.
  • Kyst: 26.200 kr. pr. kvm.
  • Skov: 14.900 kr. pr. kvm.
  • Industriområde: 10.700 kr. pr. kvm.
  • Sportsanlæg: 10.700 kr. pr. kvm.
  • Kirke: 10.000 kr. pr. kvm.
  • Vindmølle: 6.300 kr. pr. kvm.
  • Gns. villa: 12.300 kr. pr. kvm.
Find mere om