Rabat på boligkøbet? Her betaler flest prisen

Velholdt hvidt hus med trampolin i haven. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Tre ud af fire villakøbere får forhandlet en rabat på boligkøbet, viser landstal fra Boligsiden.dk. Der er dog stor forskel på de enkelte kommuner – her kan du se, hvor flest boligkøbere må betale hele udbudsprisen eller mere.

Det er altid rart at gøre en god handel, og er man på boligjagt, inkluderer det for mange et klækkeligt nedslag i prisen. Tal fra Boligsiden.dk viser, at tre ud af fire huse bliver solgt med rabat i Danmark. Opgørelsen, der dækker over villasalget i fjerde kvartal 2017, afslører dog, at der er ganske store forskelle fra kommune til kommune.

Bornholm er den kommune, hvor andelen af salg med nedslag er lavest, og her gælder det, at mere end 50 procent må betale hele udbudsprisen eller mere.

”Andelen af handler med nedslag på Bornholm er bemærkelsesværdig lav. Det er landets eneste kommune, der kryber ned under 50 procent. Og med et landsgennemsnit på 74 procent siger det sig selv, at der er tale om et særligt marked på Bornholm. Boligmarkedet på øen har virkelig fået nyt liv efter en træg periode, og det gør, at der er flere om buddet, end der har været i mange år,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Mange rabatter i de store byer

Forholdet mellem udbud og efterspørgsel er dog ikke det eneste parameter, der afgør, hvorvidt andelen af salg med nedslag er lavt eller højt.

”Det betyder selvfølgelig meget for prisen, om boligen ligger i et attraktivt område, hvor der er kamp om de huse og lejligheder, der er til salg. Men det vigtigste er, at boligerne også er til at betale. Vi ser derfor, at nogle af de steder, hvor flest må betale hele udbudsprisen eller mere, er i områder, der ligger i omegnen af de dyreste byer,” siger Birgit Daetz.

Det gælder eksempelvis kommunerne Rødovre, Roskilde og Furesø nær København. Men også i Odder syd for Aarhus skal mange matche udbudsprisen, når de køber hus.

”I Aarhus får 70 procent rabat på villakøbet, og i Københavns Kommune gælder det 66 procent. Og selvom man skulle tro, at der her var et større grundlag for at hale hele udbudsprisen hjem som sælger, taler vi om prisniveauer så høje, at de fleste vil forsøge at forhandle prisen ned. Ganske enkelt fordi det kræver en usædvanligt stærk økonomi at købe hus i de pågældende kommuner,” siger Birgit Daetz.

Vender man skalaen på hovedet og ser på, hvor flest får rabat, ligger Rebild Kommune i top. Her blev der givet nedslag i ni ud af 10 villahandler i sidste kvartal af 2017.

Top 10: Her får færrest rabat på villakøbet

KommuneAndel med nedslag
Bornholm48 %
Ringsted55 %
Furesø 60 %
Halsnæs61 %
Vesthimmerland61 %
Rødovre62 %
Odder62 %
Favrskov62 %
Roskilde62 %
Egedal64 %

(Opgørelsen dækker over villahandler i 4. kvartal 2017. Kilde: Boligsiden.dk)

Villasalg med størst nedslag i kroner og øre

Mens det gennemsnitlige nedslag på villahandler i 2017 lød på 126.000 kroner, er der tale om noget mere pebrede beløb, hvis man kigger på de største nedslag i kroner og øre. Det største nedslag lyder på seks millioner kroner, og det blev givet, da villaen på Skodsborg Strandvej 182 blev solgt i april måned. Top 3 er baseret på handler, der er tinglyst i 2017:

Skodsborg Strandvej 182
2942 Skodsborg
Salgspris: 42.000.000 kr.
Nedslag: 6.000.000 kr.

Sigridsvej 22
2900 Hellerup
Salgspris: 37.000.000 kr.
Nedslag: 5.500.000 kr.

Olesvej 15C
2950 Vedbæk
Salgspris: 29.900.000 kr.
Nedslag: 4.900.000 kr.

Find mere om