Prisfaldet på boliger er stoppet

For tredje måned i træk er priserne på villaer stabil, og billedet er i store træk det samme for ejerlejlighederne. Samtidig er salget af boliger steget med 25% på to måneder, viser en opgørelse fra Nybolig.

Priserne på villaer og rækkehuse faldt kun med 0,3% fra marts til april. Det sker efter mindre stigninger i februar og marts, og dermed ser huspriserne ud til at have stabiliseret sig.

Også når det gælder ejerlejlighederne ser det nu ud til, at bøtten er ved at vende. På landsplan faldt priserne i april med 0,4%, men har i de seneste tre måneder ligget stabilt omkring 17.400 kroner pr. kvadratmeter lejlighed.

I København er prisfaldet imidlertid en smule større, idet der i april blev barberet 1,1% af salgsprisen i forhold til måneden forinden. Alligevel holder priserne sig også i hovedstaden på et stabilt niveau. En kvadratmeter ejerlejlighed i København koster således nu på fjerde måned runde 20.500 kroner.

25% mere salg i marts og april

Tallene kommer fra ejendomsmæglerkæden Nybolig, der har opgjort statistikken på baggrund af de handler, der er gennemført i kædens 230 butikker over hele landet. Der er tale om et gennemsnit af de seneste tre måneders handler, og salget er ifølge Nybolig endelig i fremgang igen.

I de seneste to måneder er salget steget med knap 25% sammenlignet med januar og februar, der til gengæld – og det hører med til historien – var kørt helt fast rent salgsmæssigt.
Det er fortsat lejligheder og villaer i den billige ende, som køberne på landsplan går efter. I København er det især andelsboliger, der trækker markedet. Her er salget i marts og april steget med 29%, når man sammenligner med det dybfrosne marked i januar og februar.

Stigende interesse for at købe

”Gennem hele 2008 kunne vi se, at salget af boliger faldt måned efter måned, og selv om boligsalget fortsat ligger på et væsentligt lavere niveau end på samme tidspunkt sidste år, kan vi konstatere, at salget af boliger stiger, og at priserne for tredje måned i træk ligger på et meget stabilt niveau. Vi kan mærke en stigende interesse for at købe og vurderer, at vi i løbet af i år vil se et fortsat stigende boligsalg om end i mere moderat tempo”, forudser Nyboligs kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen.

Også hos en af konkurrenterne, home, melder man om fremgang. Her er salget steget med 60% siden december – målingen er foretaget over en længere periode end hos Nybolig og fremgangen er derfor ikke helt sammenlignelig, men giver et fingerpeg om, at der trods alt er pæn vækst at spore. Selv om det er fra et meget lavt niveau. For home anfører, at salget i samme periode sidste år kun steg med 28%.
I dag er det historisk lave renter, der atter får køberne på banen, og landets ejendomsmæglere har over en bred kam masser af fremvisninger – og altså også et øget salg.

Bunden er nær – prisstigninger visse steder

”Krisetid er ikke et dårligt tidspunkt at købe ejerbolig på. Det så vi under de sidste to boligkriser. Bunden for priserne er nu rykket tættere på, og vores prognose viser, at vi har taget totredjedele af det forventede prisfald. Vi mangler 6-7 procent på landsplan; det er ikke mere, end at købere og sælgere burde kunne mødes”, siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef hos home.
Det øgede salg tyder heldigvis på, at køber og sælger igen er blevet bedre til at mødes på midten, og når man ser på prisudviklingen i de enkelte landsdele, er der væsentligt mindre prisudsving end tidligere.

Her er et udpluk af prisudsvingene i april – taget fra Nyboligs prisstatistik – der oven i købet viser prisstigninger i Vestjylland og på Fyn:

· Nordsjælland: -2%
· Vest- og Sydsjælland: -0,5%
· Sydjylland: -2,4%
· Østjylland -0,1%
· Nordjylland -1,3%
· Fyn: +0,4%
· Vestjylland: +1,8%

Find mere om