Priserne på sydfynske landejendomme er faldet med 23 pct.

Foto: Boligsiden.

Landlig idyl er stadig dyrere end villa, men priserne på landejendomme er nu tilbage på niveauet fra starten af 2008.

Drømmer man om landlig idyl med kig til åbne marker og måske skov og vand, kan det være nu, man skal overveje at udleve drømmen. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser nemlig, at priserne på landejendomme på Sydfyn samt Ærø og Langeland er faldet støt gennem de seneste 15 måneder.

”Bortset fra en enket lille prisstigning fra september til oktober i fjor, er priserne på landejendomme faldet hver måned siden januar 2008. I alt er prisfaldet på 23 pct. i den periode”, fortæller kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.

For 15 måneder siden lå prisen for en kvadratmeter landejendom på 21.000 kroner, og siden er den altså dalet til lige godt 16.000 kroner. Det kan dog være vanskeligt at sammenligne kvadratmeterpriser, da jordarealet kan svinge meget for boligerne.

Til sammenligning er udbudsprisen på enfamiliehusene på Sydfyn kun dalet med 7 pct. i samme periode og koster i dag cirka 3.000 kroner mindre pr. kvadratmeter.
Når landejendommene gennemsnitligt er dyrere, skyldes det først og fremmest, at man som regel får rigtig meget jord med til boligen, der også ofte er større end det almindelige danske parcelhus.

Plads til heste og biler

”På en landejendom får man som regel mere plads at boltre sig på – både indendørs og udendørs. Så selv om man skal have flere penge op af lommen, er valget for mange ikke svært. Skal det være landlig idyl, så lad det være landlig idyl. Og har man en hobby, der kræver plads, er landet en oplagt mulighed for at dyrke hobbyen fuldt ud”, siger Birgit Daetz.

Drømmer man om lange ture på mountainbike i bøgeskoven, vilde ridt på hesteryg henover dugvåde enge, eller elsker man at rode med biler og have olie op til albuerne, så er landet altså det helt rigtige. Det har flere byboere opdaget, og så er det jo også et fantastisk sted for børnene at vokse op.

Ungerne ’bliver væk’

”Mange vil gerne have en større bolig og udeareal, hvor børnene så at sige kan ’blive væk’. Andre igen er selv vokset op på landet og søger tilbage for at give deres egne børn de samme trygge rammer. Endvidere trækker det sociale – at man møder hinanden hos den lokale købmand og kender alle i børnenes skole”, forklarer Ph.D. Louise Glerup Aner fra Center For Boligsocial Udvikling.

Så byboerne flytter simpelthen på landet, fordi deres boligbehov ændrer sig. Alligevel er køberne af landejendomme først og fremmest dem, der i forvejen bor på landet. De har for eksempel solgt et stort landbrug, men vil fortsat gerne bo på landet – blot ønsker de noget mindre, hvor der stadig er lidt jord til.

Hvis man allerede bor på landet, ved man sikkert, hvor man skal lede efter en ny landejendom. Men andre, der er på udkig efter landlig idyl, kan starte boligsøgningen hos den lokale ejendomsmægler eller på Boligsiden.dk, og udbuddet af ejendomme er pænt.

”Selv om priserne nok er faldet, ligger udbuddet af landejendomme på Sydfyn samt Ærø og Langeland nogenlunde konstant, og netop nu er der cirka 30 ejendomme at vælge imellem. Den gennemsnitlige udbudspris ligger på knap 2,7 mio. kr. Det er faktisk kun godt en halv million mere end prisen for en villa i lokalområdet – og så får man jo som regel mere plads at udfolde sig på”, siger Birgit Daetz og slutter:

”Men der er tale om gennemsnitspriser, så jeg vil anbefale, at man leder efter et godt tilbud. Det skal nok være derude.”