Priserne på fritidshuse steg i sidste kvartal af 2010

Foto: Boligsiden

Den gennemsnitlige salgspris på fritidshuse steg ganske meget de sidste tre måneder af 2010, og det til trods for, at også antallet af fritidshuse til salg året igennem tog et markant hop opad. Det viser tal fra www.boligsiden.dk.

2010 blev året, hvor boligmarkedet igen fandt sine ben at stå på efter at have været i dørken i et par år. Priserne stabiliserede sig mange steder, og i visse egne af landet steg de endda en smule. Når det gælder markedet for fritidshuse, endte 2010 i et rundt nul, hvad angår udviklingen i salgspriser. Det fremgår af nye tal fra www.boligsiden.dk.

Ser man imidlertid kun på de sidste tre måneder af året, tog priserne et markant hop opad, idet den gennemsnitlige salgspris steg med hele 15 pct.

”Set over hele 2010 holdt salgspriserne sig fuldstændig i ro, idet de hverken steg eller faldt. Men havde det ikke været for den store gennemsnitlige prisstigning i årets sidste kvartal, var årsudviklingen endt i negative tal”, fastslår Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Køber større huse

Hun forklarer, at den store prisstigning fra oktober til december skyldes, at den gennemsnitlige størrelse af de solgte fritidshuse også steg.

”De fritidshuse, der blev solgt i fjerde kvartal af 2010, var i gennemsnit seks kvadratmeter større end dem, der blev solgt i kvartalet forinden. Og stigningen ses i alle dele af landet med Fyn som eneste undtagelse.”

”Det svarer til en gennemsnitlig stigning for hele landet på 8,33 pct. og skal holdes op imod stigningen i salgspriser på de nævnte 15 pct.”, siger Birgit Daetz.

I Øst- og Vestjylland, som huser nogle af landets største områder med fritidshuse, var de solgte huse i fjerde kvartal henholdsvis 10 og 12 kvadratmeter større end i tredje kvartal.

Prisen op med 30 % i Østjylland

Østjylland tegner sig desuden for en af de største gennemsnitlige stigninger i salgsprisen. Her blev de handlede fritidshuse i fjerde kvartal solgt til en gennemsnitspris på knap en tredjedel over niveauet fra tredje kvartal.

”Noget tyder på, at køberne er ved at genvinde tilliden til egen økonomi og begynder at gå efter de lidt større fritidshuse, som naturligt nok også er dyrere. Det er et positivt signal, for mange sommerhusejere er ikke til sinds at gå på kompromis med prisen, fordi de ofte selv har en solid privatøkonomi og ikke for enhver pris er nødt til at sælge fritidsboligen”, vurderer Birgit Daetz.

Flere huse til salg

Påfaldende nok sker stigningen i salgspriser i sidste kvartal i et år, hvor der samlet set er kommet langt flere til salg-skilte i forhaverne rundt omkring i sommerhusområderne.

”Det samlede udbud af fritidshuse blev forøget med knap 14 pct. hen over året, og i dag er der lige i underkanten af 9.900 boliger til salg. Så det bliver spændende at se, om prisudviklingen kommer til at fortsætte i de kommende måneder, for det er endnu for tidligt at fastslå, at markedet for fritidshuse igen har det godt. Men fodfæstet ser da ud til at være genvundet”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om