Priser på andelsboliger er på vej op igen

Foto: Boligsiden

Salgspriserne på andelsboliger har på landsplan ikke ændret sig synderligt det seneste år, men der er store regionale forskelle, og i København stiger priserne.

Andelsboliger er blevet det store hit blandt boligkøberne mange steder i landet. Især i København, hvor langt de fleste andelsboliger ligger, og hvor udbuddet udgør knap halvdelen af det samlede antal andelsboliger til salg i landet.
Priserne på andelsboliger er så småt på vej op igen. Det fremgår af den seneste opgørelse om de faktiske handelspriser på andelsboligområde udarbejdet af www.boligsiden.dk.

Ifølge Boligsidens tal steg priserne mest i København, men på landsplan faldt de med 0,6 pct. i løbet af 2010. Priserne har udviklet sig meget forskelligt rundt om i landet.

10 % lavere end i 2008

”Selv om priserne på andelsboliger samlet set ikke har rokket sig meget det seneste år, ligger de alligevel 10 pct. under niveauet for andet halvår af 2008”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

”Men kigger man på de forskellige landsdele, fremgår det af tallene, at der er store forskelle. I København steg salgspriserne med knap 7,6 pct. i 2010, hvorimod priserne faldt voldsomt i de københavnske forstæder, og der er her barberet 19 pct. af salgsprisen i forhold til for 12 måneder siden”, siger Birgit Daetz.

Priserne faldt også i de fleste andre dele af landet – på Fyn med 17 pct., i Nordsjælland og Sydjylland med 10 pct., og i Vest- og Sydsjælland med godt 15 pct.

Prisfald i Aarhus

”Det er værd at bemærke, at priserne også tog et dyk på 5 pct. i Østjylland. Det skal sammenholdes med, at ejerlejlighederne i den del af landet steg med 5 pct., og at disse også steg i København; men her har andelsboligerne omvendt fulgt ejerlejlighedernes prisudvikling”, siger Birgit Daetz.

Markedet i Østjylland domineres i vid udstrækning af Aarhus, og derfor vurderer Birgit Daetz også, at prisudviklingen på andelsboliger i landets næststørste by står over for en snarlig vending, så disse boliger bliver dyrere igen.

I to jyske landsdele – Sydjylland og Nordjylland – steg priserne på andelsboliger med henholdsvis 11 og 13 pct. Men udviklingen her er kun i moderat grad med til at holde årets prisfald på et niveau lige i underkanten af procenten.

Flest handler i København

”Langt de fleste handler foretages i København, og antallet af andelsboliger til salg i hovedstaden er på højde med udbuddet af ejerlejligheder samme sted”, fastslår Birgit Daetz.

”Til gengæld er salgstiderne i København for andelsboliger på kun 100 dage. På landsplan får man hurtigere solgt andelsboligen. Salgstiden er på fire måneder, mens det tager knap fem måneder at få solgt en ejerlejlighed”, slutter Birgit Daetz.