Prisen på andelsboliger er næsten nagelfast

Foto: Boligsiden.

Salgsprisen for en andelsbolig har stort set ikke rokket sig ud af flækken siden starten af 2009. Samtidig har den gennemsnitlige månedlige ydelse for de boliger, der er solgt inden for det sidste år, ligget på et konstant niveau.

Går man og venter på prisfald, før man tør slå til på købet af en andelsbolig, tyder meget på, at ventetiden bliver forgæves. I de sidste 12 måneder har de gennemsnitlige priser på andelsboliger nemlig ligget stabilt.
Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk, som har indsamlet salgsdata fra landets ejendomsmæglere.

”Den gennemsnitlige andelsbolig koster i dag rundt regnet 700.000 kroner for andelsbeviset og knap 4.000 kroner i månedlig ydelse. Sådan har det været siden sensommeren sidste år”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Prioriterer lavere månedlig ydelse

Prisen for et andelsbevis har ligget stort set helt fast siden starten af sidste år. Derimod faldt den gennemsnitlige månedlige ydelse for de solgte andelsboliger fra knap 5.000 kroner i første halvår af 2009 til et niveau lige under 4.000 kroner i sensommeren sidste år.

”Der ligger den månedlige ydelse altså fortsat. Så noget tyder på, at hvor salgsprisen har ligget fast i mere end halvandet år, har køberne det seneste års tid prioriteret en lavere ydelse til andelsboligforeningen”, siger Birgit Daetz.

Ifølge pressekoordinator hos Nybolig Jesper Elle kan der være mange grunde til udviklingen, men han vurderer, at det er for farligt at udtale sig konkret om årsagerne til faldet i den månedlige ydelse.

Over 1.000 handler i kvartalet

”Det kan være belåningen, hvor der jo gælder helt anderledes regler på andelsboligmarkedet. Det er slet ikke så gennemskueligt som forholdene på ejerboligmarkedet, og vi kæmper stadigvæk med at finde en beregningsmetode, der gør økonomien på området mere gennemsigtig”, forklarer han.

Alt andet lige er markedet helt stabilt. Det gælder også, når man ser på antallet af handler hos ejendomsmæglerne, hvor der hvert kvartal bliver solgt 1.000-1.100 andelsboliger.

Artiklen er skrevet på baggrund af ejendomsmæglernes indberetninger af salgsdata til Boligsiden. Dataene dækker minimum 80 pct. af landets ejendomsmæglere.