Pressen i uge 12: Yderligere pres på boligpriserne

BBR indberetning

Mens priserne på boliger stiger i København, er det modsatte tilfældet i resten af landet. Og priserne i hovedstaden er steget for meget, mener eksperter; øget ledighed og uundgåetligt hørere renter vil presse boligpriserne yderligere. Boligsiden bringer et udpluk af pressens skriverier i den forgangne uge.

Sommerhuse er stadig købers marked

Prisen på sommerhuse steg sidste år i 16 kommuner, så der er grøde at spore på det trængte marked. Men balancen mellem udbud og efterspørgsel giver stadig køber de bedste kort på hånden.
Med 10.188 fritidshuse til salg er udbuddet i marts rekordstort, og de næste tre måneder kommer der traditionen tro endnu flere til. Udbudsprisen, som er faldet støt de seneste tre år, ligger i gennemsnit 13 procent lavere end i foråret 2008. Og liggetiden er stadig lang – i gennemsnit omkring 400 dage ligesom sidste år og dermed dobbelt så lang som for tre år siden.
Tallene, som Boligsiden.dk har udregnet for Lørdagsliv, viser tydeligt, at det stadig er købers marked, hvis der skal et sommerhus i indkøbskurven.
”Hvis man overvejer at købe, er der rigtig gode muligheder”, siger Birgit C. Daetz, ansvarshavende redaktør for Boligsiden.dk, som ejes af ejendomsmæglere og -kæder.
De interesserede kan dog ikke regne med per automatik at gøre en god handel, hvor de med henvisning til det trængte marked med is i maven kan satse på at presse prisen i bund.
For ganske vist ligger antallet af handler stadig langt under aktiviteten i perioden 1995-2006, hvor der alle år blev handlet mere end 10.000 fritidshuse. Men sidste år steg tallet med 9 procent til 5.819 handler, så den historisk lave sommerhusomsætning i 2009 fremstår som et vendepunkt.
Og ganske vist har udbudspriserne vist en støt nedadgående kurve, men det siger ikke noget generelt om de faktiske salgspriser, som svinger markant, afhængig af beliggenhed, størrelse og kvalitet.
”Billedet er alt andet end entydigt. Nye tal viser, at salgspriserne på sommerhuse steg i 16 kommuner fra 2009 til 2010, og disse stigninger svinger fra en enkelt procent og op til næsten 17 procent”, siger hun og tilføjer, at de største stigninger er sket i så forskellige kommuner som Struer ved Limfjorden, Kerteminde på Nordøstfyn og Lejre på Midtsjælland.
Udviklingen for helårsboliger, hvor der er prisstigninger i hovedstaden og Nordsjælland, mens stort set resten af landet endnu venter på bruset, kan heller ikke bruges som pejlemærke.
Politiken, lørdagsliv, side 25 (26. marts 2011)

Rentehop sender boligbyrden op igen

Det bliver atter dyrere for førstegangskøbere at træde ind på det danske boligmarked.
Nykredits Regionale Boligindeks måler de samlede boligudgifter inkl. boligfinansiering i forhold til indkomsten efter skat.
Familien, som bor i hus, består af to voksne og to børn, mens familien i lejlighed har nul eller et barn.
Husets areal er 144 m2 og lejlighedens 83 m2. 80 % af købesummen finansieres med et fastforrentet realkreditlån og de resterende 20 % med et banklån.
Nykredits kvartalsvise opgørelse af boligbyrden viser, at det i slutningen af 2010 atter blev dyrere for førstegangskøbere at blive ejer frem for lejer.
For huse steg boligbyrden i 4. kvartal på landsplan til 35,9 pct. (fra 35,3 pct. i 3. kvartal), mens den for lejligheder steg til 35,7 pct. (fra 35,2 pct.).
Boligbyrden viser, hvor stor en andel af den samlede husstandsindkomst efter skat der gennemsnitligt bruges på boligudgifter ude omkring i de danske ejerboliger.
Ifølge Nykredit er det først og fremmest efterårets højere finansieringsomkostninger, som trækker boligbyrden op, idet både fastforrentede lån og rentetilpasningslån blev dyrere.
Trods den seneste stigning ligger boligbyrden historisk set fortsat meget lavt. Boligbyrden toppede i 2006-07 i knap 50 pct. for lejligheder og godt 46 pct. for huse.
Epn.dk (Erhverv På Nettet) (24. marts 2011)

Familien Danmark ser på rækkehus

Rækkehusene har historisk set aldrig været dem, der fyldte mest i det danske boliglandskab.
Men stille og roligt bliver der flere og flere af dem. Det skete allerede før finanskrisens indmarch.
Men de er ikke blevet mindre populære for de børnefamilier, der gerne vil ud af lejligheden i byen og tage det første større skridt på boligmarkedet til en relativt billig kvadratmeterpris.
Således viser statistik fra www.boligsiden.dk, at der er solgt mere end dobbelt så mange nybyggede rækkehuse i 2. kvartal 2010, som samme periode året før.
”Det kan godt ligne en tendens. Historisk set har rækkehuset altid været et godt alternativ til en villa. Fordi prisen ofte er mere spiselig for førstegangskøbere og børnefamilier. At der lige nu er flere projekter, der bliver solgt, kan også skyldes, at der er flere, der har ventet på at kunne komme af med deres ejerlejlighed,” siger kommunikationschef Birgit Daetz fra www.boligsiden.dk.
B.T., 2. sektion, side 4 (23. marts 2011)

Boligejerne snupper de sikre lån

Risikoen for rentestigninger er for alvor rykket ind i danske boligejeres bevidsthed. Flere vælger nu at sikre sig mod rentestigningerne ved at tage fastforrentede boliglån.
Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser, at, hvor 20 procent af alle lån sidste år var fastforrentede, så der det nu 35 procent af lånene, der er fastforrentede.
Den udvikling er i tråd med tidligere tiders situationen, hvor renten har været stigende.
”Udviklingen understreger, at flere vælger at sikre sig mod rentestigninger, hvilket hænger sammen med, at rentestigninger er rykket mere ind på lystavlen de sidste par måneder, og fylder derfor også det mere i boligejernes bevidsthed, når de modtager rådgivning om realkreditlån,” siger seniorøkonom i BRFkredit, Mikkel Høegh.
Newspaq (23. marts 2011)

Priser på byggegrunde rasler ned

Efter at en ny momslov trådte i kraft ved indgangen til 2011, er priserne på grunde styrtdykket
Grundpriser Køb nu og spar momsen. … Februartal fra Boligsiden.dk, der omfatter alle handler af helårs- og fritidsgrunde via mæglere, viser, at den gennemsnitlige salgspris i februar 2011 var 936.947 kr. For et år siden lå den gennemsnitlige salgspris på 1.112.499 kr. – og er dermed nu faldet 16 pct. …
”På Boligsiden.dk har vi registreret et markant højere salg i november og december 2010 frem til ikrafttrædelsen af de nye momsregler. … Vores seneste salgstal viser eksempelvis, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris fra februar til marts er faldet med yderligere 10 pct., således at den nu ligger på 811 kr. per kvadratmeter”, konstaterer kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.dk.
Børsen, 1. sektion, side 28 (23. marts 2011)

Pænt gang i hussalget i Aarhus

Aarhus er den kommune i Østjylland, hvor der er mest gang i skødeskrivningen.
I 2010 var den gennemsnitlige salgsperiode 173 dage, viser tal fra www.boligsiden.dk.
Dermed er Aarhus den østjyske kommune, hvor der går kortest tid fra et hus sættes til salg til det er solgt.
Samtidig er antallet af boliger stort i Aarhus Kommune. Hver fjerde bolig i Østjylland ligger i Aarhus.
”Det vil sige, at der er mange, der handler i Aarhus Kommune, og det betyder noget for, hvor nemt det er at komme af med sin bolig”, siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk , Birgit Daetz til P4 Østjylland.
Størst tålmodighed skal hussælgere i Norddjurs Kommune have. Her er salgstiden i gennemsnit 247 dage.
Jp.dk (Jyllands-Posten) (23. marts 2011)

På Strandvejen for under fire millioner kroner

Det bliver stadig billigere at få hus på Strandvejen for under fire millioner kroner, viser en opgørelse.
Det dyreste – og det mindste – hus i kategorien er Strandvejen 301 A. Huset er et af de såkaldte skovserhuse bag Bellevue Havn. Her har familien fået vokseværk, så den nu ud over hunden Viggo, mor Rikke, far Martin og et barn nu også tæller lillesøster, som blev født for to uger siden: ”Ja, det er ved at blive lidt småt med pladsen”, siger Rikke, mens hun vugger familiens yngste på armen.
Prisen på det blot 60 kvadratmeter store skovserhus har ligget fast på 3.985.000 kr. det seneste halvandet år, men i alt har det stået til salg i næsten tre år. Prisen pr. kvadratmeter ligger altså på 66.417 kr., som er langt den dyreste kvadratmeterpris i Boligsidens Strandvejsguide.
Til gengæld får man charme for alle pengene i det nuttede hus, der ligger lidt gemt væk fra Strandvejen.
Villabyerne, 1. sektion, side 2 (22. marts 2011)

Uholdbar boligprisfest i hovedstaden

Prisen på både huse og lejligheder er skudt i vejret med faretruende stor hast det sidste år i en stor ring lige omkring om København. Flere steder er der tale om prishop på over ti procent.
I hele landet er udviklingen dog betydeligt mere afdæmpet, så det danske boligmarked er ved at blive splittet i et taber-og vinderhold, hvor der er prisfest og mange handler i de dyre områder, mens stilstand og prisfald præger de billige områder.
”Boligpriserne kan godt stige mere end den almindelige pris- og lønudvikling på længere sigt, hvis befolkningen vokser, og der er en tilflytning til hovedstaden. Men den langsigtede udvikling bør højst være omkring seks procent om året i København, så det er klart uholdbart med prisstigninger oppe omkring ti procent,” siger Morten Skak , lektor ved Syddansk Universitet og ekspert i boligøkonomi.
Da udviklingen toppede i de gode år, var der enkelte år prishop på hele 30 procent, men det blev så også afløst af en alvorlig nedtur, der satte ind i efteråret 2006.
Morten Skak venter dog ikke en tilsvarende dramatisk rutsjetur nu. Men aftagende prisstigninger eller svagt faldende priser omkring København kan godt komme i år, bla. fordi renten allerede er steget.
”Debatten om at afskaffe lån uden afdrag og beskatte ejerboliger mere er også noget, der påvirker boligmarkedet negativt. Alle politiske partier stritter godt nok imod. Alligevel er det en mulighed, at noget af dette gennemføres efter næste valg,” siger han.
Direktør Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg er direkte overrasket over, at priserne i Nordsjælland er steget ti procent over det sidste år.
”Det er meget. Vi er jo ikke ude af den økonomiske krise endnu. Det må være udtryk for, at folk i stigende grad ønsker at bo tæt på de store byer, og at de gode job og gode indkomster i stigende grad findes omkring København,” siger han.
Urban, side 4 (22. marts 2011)

Boligmarkedet sendt til tælling

Boligpriserne fortsætter faldet. Markedet begyndte at bløde i tredje kvartal af 2010, og nye tal for fjerde kvartal viser samme tendens.
På samme tid ligger tre boligbomber under prisudviklingen, som truer med yderligere prisfald.
Realkreditrådet, der hvert kvartal opgør markedets udvikling, offentliggjorde de nye tal i går. 60.000 boliger er til salg landet over. Og der kommer konstant flere til. Sælgerne oplever længere og længere salgstider, og køberne holder sig på afstand.
”Der er virkelig mange boliger til salg. Vi må acceptere, at priserne er faldet på landsplan, og det lader ikke til, at der er en bund. Priserne kan falde længe endnu,” siger Ane Arnth Jensen, der er direktør i Realkreditrådet.
Boligmarkedet har fået en kniv i brystet. Der spekuleres nu i, om kniven fjernes til næste kvartal, eller om den blot bores dybere i kødet.
”Der ligger tre bomber og ulmer under boligmarkedet. Renten er historisk lav og står til at stige. Det gør det dyrt at købe hus. Og bare det, at der bliver talt om nye regler for afdragsfrie lån og boligskat, er den rene gift for markedet. Det kan få priserne til at falde yderligere,” siger Ane Arnth Jensen. …
B.T., 1. sektion, side 20 (22. marts 2011)

Boligmarkedet splittet

Boligprisernes opbremsning afslører store skævheder fra landsdel til landsdel. Mens parcelhusene bliver billigere i den sydlige del af Danmark, så stiger priserne fortsat i hovedstaden.
Det viser en ny boligmarkedsstatistik fra Dansk Ejendomsmæglerforening, Finansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet.
Samlet falder priserne for enfamiliehuse med 0,9 pct. fra 3. til 4. kvartal 2010. Priserne i Hovedstaden er derimod steget med 1,3 pct., mens der i region Sjælland og Nordjylland er tale om fald på henholdsvis 3,9 pct. og 5,2 pct.
”Der tegner sig et billede af et opdelt Danmarkskort, hvor boligmarkedet i Hovedstaden efterhånden er ved at være oppe i gear, mens provinsen ikke helt har sluppet håndbremsen. Vi oplever derfor stigende priser i og omkring København, mens vi ser uændrede eller faldende priser i resten af landet,” siger formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen.
Samme tendens spores blandt ejerlejligheder, hvor priserne generelt falder på landsplan med 0,2 pct. mens de stiger i hovedstaden med 1,5 pct. og falder med i andre dele af landet.
Børsen.dk (21. marts 2011)

Frygt for ledighed trykker boligmarkedet

Krisen har fået godt tag i befolkningen især frygten for arbejdsløshed har sat sig fast. … Når det ikke har hjulpet mere end det har, er det svært for alvor at tro på, at foråret for alvor er på vej til det danske boligmarked, skriver Arbejdernes Landsbank efter Realkreditrådet har offentliggjort tal udviklingen på boligmarkedet i fjerde kvartal 2010. … Priserne stiger fortsat i København, mens der stort set er prisfald i resten af landet, skriver Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet i en pressemeddelelse. På landsplan er priserne på parcel- og rækkehuse steget med 1,5 procent i forhold til sidste år, men der har været et prisfald på 0,9 procent fra tredje til fjerde kvartal sidste år.
Dr.dk (21. marts 2011)

Det er blevet sværere at prutte om boligprisen

I København og Århus er prisnedslaget en tredjedel af niveauet for to år siden.
Bare fordi ’Til Salg’-skiltet har været plantet et godt stykke tid i vinduet, er det ikke ensbetydende med, at prisen på din drømmebolig kan pruttes væsentligt ned.
Især i de større byer er der betydeligt mindre rabat at komme efter i en bolighandel nu, end der var for to år siden.
Det viser en analyse, Realkreditrådet har lavet på baggrund af deres netop offentliggjorte boligstatistik for fjerde kvartal 2010.
I løbet af de seneste to år er salgsprisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed på 80 kvadratmeter steget med cirka 120.000 kroner. Udbudsprisen – altså den pris lejlighederne er blevet sat til salg for – er derimod blevet 53.000 kroner lavere.
”De mindre prisnedslag på ejerlejligheder, vi ser i dag, er en kombination af stigende handelspriser og faldende udbudspriser”, forklarer direktør i Realkreditrådet, Ane Arnth Jensen.
Politiken.dk (21. marts 2011)

Find mere om