Overbud bliver også givet i trange tider: Så ofte skete det i januar

Foto: Unsplash

Selvom boligmarkedet har været præget af generel nedgang i andet halvår 2022, er der stadig boliger til salg, som frister køberne så meget, at de sælges til et beløb, der er højere end udbudsprisen. Se, hvor mange det gælder her.

Nogle gange er der ting, der går op i en højere enhed. Når både beliggenhed, størrelse og udseende stemmer overens med dine ønsker, opstår det perfekte match. Og i de tilfælde er mange boligkøbere klar til at handle.

Har du været på boligjagt, kan du forhåbentlig nikke genkendende til ovenstående scenarie. For det betyder, at du med stor sandsynlighed har fundet din drømmebolig. Og er det tilfældet, vil du gøre meget for, at boligen ikke skal ende med at gå din næse forbi; heriblandt at betale mere end udbudsprisen.

Selvom det har været trange tider på boligmarkedet i de seneste måneder, er der stadig plads til den slags hændelser. I hvert fald viser nye tal fra Boligsiden, at der fortsat sælges boliger til overpris.

Konkret blev 3,4 procent af alle ejerlejlighederne i januar solgt på overbud, imens det var tilfældet for 3,6 procent af alle de solgte villaer og rækkehuse og 6,2 procent af sommerhusene.

”Det kan være en tidskrævende proces at være på boligjagt, og når først man har set netop den bolig, som matchede ens behov perfekt, er det svært at finde en anden. I de tilfælde er overbuddet et redskab, som boligkøberne kan tage i brug for at sikre sig handlen, hvis der ellers er plads i deres budget. Særligt hvis der samtidig er flere interesserede købere, og de situationer opstår stadig på boligmarkedet, selvom tiderne har ændret sig,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Lav andel i et historisk perspektiv

De ændrede tider, som Birgit Daetz henviser til, er selvfølgelig de nye økonomiske vilkår, som mange af landets boligkøbere har været nødt til at indstille sig på igennem det sidste halve år.

Tider, hvor både renteniveau, energipriser, inflation og almindelige leveomkostninger er steget, efter nogle år under corona, hvor vilkårene for bolighandel var helt anderledes gunstige.

Ser vi netop på andelen for overbud, er det nuværende niveau da også lavt, når vi sammenligner med de seneste år. Tilbage i foråret i 2021 var det i visse måneder cirka hver fjerde lejlighed og sommerhus, der blev solgt på overbud, imens andelen nåede op på 19 procent for villaer og rækkehuse, da den var højest.

”Vi kan ikke sammenligne det daværende marked med det nuværende. Der er sket rigtig mange ting siden da, og bolighandlen er gået gevaldigt ned i gear. Men også i sparetider vil der være boliger, som tiltrækker sig ekstra opmærksomhed på grund af beliggenhed, størrelse eller stand, og passer timingen med, at køberen med de matchende behov tilfældigvis er på boligjagt, vil muligheden for et overbud opstå,” forklarer Birgit Daetz og tilføjer:

”Samtidig skal vi huske på, at flere boligkøbere har udskudt deres køb igennem de seneste måneder for at se tiden an. De har med andre ord været på udkig længe, og i en tid, hvor udbuddet godt nok er steget, men alligevel stadig er lavt set i et historisk perspektiv. Set i den sammenhæng vil der også være købere, der er villige til at tage ekstra redskaber i brug, når den helt rigtige bolig viser sig.”

Udviklingen i andelen af boliger solgt på overbud det seneste år:

MånedEjerlejlighederVillaer/rækkehuseSommerhuse
jan-233,4%3,6%6,2%
dec-222,9%2,7%5,1%
nov-224,2%4,7%5,7%
okt-223,9%5,3%4,9%
sep-224,8%4,9%10,2%
aug-224,9%7,7%12,2%
jul-225,6%7,7%9,0%
jun-227,5%8,9%10,6%
maj-2210,4%10,7%12,0%
apr-2211,1%12,6%15,4%
mar-2213,4%10,6%10,7%
feb-2213,0%10,9%9,4%
jan-2212,4%10,0%10,5%

Tabellen viser den andel af de solgte boliger i hver måned, som er solgt til et højere beløb end udbudsprisen. Opgørelsen er uden projektsalg. Kilde: Boligsiden