Pressen i uge 21: Det københavnske boligmarked bevæger sig mere op og ned end resten af landet, når fx renten falder eller arbejdsløsheden stiger, skriver en avis. Og boligudbuddet sætter rekord hver dag. Og så vil et parti droppe ejendomsvurderingen. Boligsiden.dk har plukket en buket af pressens skriverier i den forgangne uge.
Til salg i 2,5 år
OMKRING 11.000 HUSE har haft til salgskiltet stående i over 900 dage. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
De 25 procent af alle hussælgere, der i gennemsnit har ventet på en køber i 2,5 år, har typisk et lidt ældre hus, og uforholdsmæssigt mange af husene ligger i Nordjylland, Sjælland og Sydjylland. Og meget tyder på, at mange af ejerne fortsat spejder forgæves efter en køber, for liggetiden for de mange huse er steget støt gennem de seneste tre år.
Opgørelsen fra www.boligsiden.dk viser også, at der i indeværende år kun er solgt 46 huse, der har været til salg i mere end 2,5 år.
Politiken, lørdagsliv, side 25 (28. maj 2011)
Rådgiver ser positivt på andelsboliger
Markedet for andelsboliger er flere gange blevet lagt i graven i medierne, men ifølge andelsboligrådgiver Henrik Grave er det langt fra sandheden. Det skriver www.boligsiden.dk.
Det er blandt andet en langt bedre beskrivelse af andelsboligmarkedet i medierne end for få år siden samt større fokus fra politikere og styrelser, der gør, at han ser ‘et marked i hastig og positiv forandring’.
Derudover er der en stigende forståelse for, at foreningerne har at gøre med store værdier, store ejendomme og store lån, og bestyrelserne tager deres arbejde alvorligt, vurderer han.
“Jeg er optimistisk, og samtidig er jeg opmærksom på, at andelsboligmarkedet fortsat er noget umodent. Selve markedet for andelsboliger rummer fantastiske muligheder for den boligsøgende. Men det rummer tillige masser af fælder,” siger Henrik Grave fra andelsboligpris.dk.
Han mener derfor, at folk skal erkende, at andelsboligmarkedet er komplekst og vanskeligt at generalisere, i stedet for at tro på billedet af andelsboligmarkedet som helt uproblematisk eller på vej i graven.
Nye regler fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen betyder, at det er blevet mere gennemskueligt at læse et regnskab fra en andelsboligforening og dermed sætte sig ind i de økonomiske tilstande inden et køb.
Det er fundet nødvendigt, efter flere andelsboligforeninger har været for kreative med finansieringen.
Senest har pressen fortalt mareridtet om andelsboligforeningen Duegården på Frederiksberg, som nu muligvis drejer nøglen om med en gæld på over 300 mio. kr.
“Eksemplet med Duegården fortæller den sørgelige historie om en andelsforening, hvor man købte i uvidenhedens tid. Og mange nye foreninger er desværre stiftet på baggrund af kreative finansielle løsninger, hvor man skubber problemerne foran sig eller påtager sig en kæmpe risiko,” siger Henrik Grave.
Han mener derfor, på baggrund af langt større fokus fra alle sider, at en potentiel andelsboligkøber i dag står med langt bedre muligheder for at forstå forholdene og bede om kompetent rådgivning end for blot få år siden.
Børsen.dk (28. maj 2011)
Boligpriser i København bevæger sig hurtigt
Boliger i København suser langt mere op og ned i pris end i resten af Danmark.
Eksempelvis vil en stigning i arbejdsløsheden på ét procentpoint sende boligpriserne på landsplan ned med tre procent, mens de i København vil falde med hele fem procent.
Stiger indkomsterne, får det omvendt også boligpriserne i København til at stige betydeligt mere end i resten af landet, og ændrer renten sig op eller ned, giver det også markant større udsving i København. Det er så meget som ti procent, priserne stiger med i København, hvis renten falder eksempelvis fra fem til fire procent. I resten af landet er det højst otte procent.
Det fremgår af beregninger, som er udarbejdet af Realkredit Danmark. Når boligmarkedet i hovedstaden er mere følsomt, skyldes det især, at der er knaphed på grunde og boliger.
I resten af landet er det derimod muligt at bygge nyt, hvis priserne bliver høje. Det vil føre til et større udbud af boliger og et nedadgående pres på priserne.
Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark siger dog, at man ikke af den grund også kan konkludere, at priserne i København vil falde på mere dramatisk vis end andre steder, hvis renten begynder at stige.
For hvis renten begynder at suse i vejret, vil det med stor sandsynlighed skyldes, at økonomien i hele Europa får det bedre, og at både beskæftigelsen og de disponible indkomster vokser. Denne positive udvikling i økonomien er tilmed ofte kraftigere i København end i resten af landet, så der er en større positiv modvægt til stigende renter.
Stiger både renten, beskæftigelsen og de disponible indkomster på samme tid med ét procentpoint, vil huspriserne i København stort set ikke falde, mens det er tilfældet i resten af landet, viser beregningerne.
Prisen på boliger i København har da også suset langt mere op og ned end i resten af landet de senere år.
Berlingske, business, side 11 (27. maj 2011)
Huspriser svinger på Fyn og øerne
Store udsving i husprisernes udvikling på Fyn. Det viser en opgørelse, www.boligsiden.dk har lavet.
Middelfart har succes, her er priserne steget med 15 procent fra april sidste år til april i år.
I tre andre kommuner er det gået lige så meget ned ad bakke, som det er gået op i Middelfart.
På Langeland og Nordfyn er priserne faldet med 15 procent og i Nyborg med 11 procent.
Til gengæld går det i følge boligsiden den rette vej med tiden det tager at sælge et hus.
På Fyn som helhed er salgstiden faldet med 1½ måned det seneste år, så det nu tager cirka et halvt år at komme af med huset.
Dr.dk (25. maj 2011)
Salgspris under vurderingen
Den gennemsnitlige danske boligejer er skrap til at få en pris for huset, som ligger over den offentlige vurdering. På landsplan får hussælgerne i gennemsnit 11 pct. mere for huset, end vurderingen lyder på. Det viser tal som www.boligsiden.dk har udarbejdet.
Imidlertid er det langt fra alle husejere, der skal regne med at få solgt til over vurderingsprisen. Opgørelsen viser nemlig, at man mange steder i landet slæber langt efter gennemsnittet.
– To kommuner i landet har været særlig hårdt ramt de seneste to år – det er Kalundborg og Lolland, hvor husejerne i 2009 og 2010 i gennemsnit har accepteret en salgspris på 12 pct. under vurderingsprisen, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
I cirka en femtedel af landets kommuner ligger den endelige salgspris i gennemsnit under vurderingen. Værst ser det altså ud i Kalundborg og Lolland, men også i Ringsted, hvor salgsprisen er 9 pct. under vurderingen, samt i Faxe, Assens og på Stevns og Ærø er huspriserne under pres i forhold til SKATs opfattelse af husværdien.
NordjyskeUgeaviser.dk (25. maj 2011)
Stort fald i landejendomspriser
På tre år er udbudspriserne på landejendomme uden landbrugspligt faldet med godt en femtedel. Men der er store forskelle på prisfaldet rundt om i landet. Hårdest er det gået ud over Sjælland og Vestjylland.
Hvis man drømmer om bondegård og stokroseidyl, er tiden måske den rette til at gøre drøm til virkelighed.
Udbudspriserne på landejendomme, hvor man ikke behøver dyrke landbrug, er nemlig faldet med 22 pct. siden starten af 2008. Det viser nye tal fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk.
“På landsplan er udbudspriserne på landejendomme uden landbrugspligt faldet med mere end en femtedel siden april 2008. Men der er store forskelle på prisudviklingen rundt om i landet. Priserne er faldet mest på Bornholm, hvor de i dag ligger 37 pct. lavere end for tre år siden.
Østsjælland, Vestjylland samt Vest- og Sydsjælland følger trop med udbudspriser, der i dag ligger hele 24-30 pct. under niveauet for tre år siden,” sige Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Fjends Folkeblad, 1. sektion, side 21 (25. maj 2011)
Boligudbud sætter rekord hver dag
Boligudbuddet er steget med 11 procent siden nytår. Der er derfor nu over 82.300 boliger til salg herhjemme, og det er alle tiders rekord – en rekord der imidlertid bliver slået hver dag i denne tid.
Det viser en ny opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Der er trængsel ved vareindleveringen hos de danske ejendomsmæglere i dette forår. De danske boligejere står nemlig i kø for at sætte boligen til salg. Siden årsskiftet er boligudbuddet således steget med 11 procent, viser tal fra Boligsiden.dk.
I uge 19 rundede antallet af boliger til salg for første gang 82.300 – godt 7.000 flere end for bare syv uger siden. Det seneste niveau er det højeste nogensinde.
“En stigning i boligudbuddet på 1.000 boliger om ugen flere gentagne gange i træk, vil jeg næsten betegne som eksplosiv, og vi skal tilbage til starten af 2006 for at finde noget, der bare ligner”, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
TV2/Finans Online (23. maj 2011)
Danmark: Ejerlejligheder går fri af boligkrise
Boligudbuddet er eksploderet siden årsskiftet. Men det er især danskere på jagt efter en ny villa, som kan vælge og vrage mellem boliger for tiden.
For mens “Til Salg”-skilte er plantet i 3,8 procent af alle landets villahaver, så er udbuddet af ejerlejligheder til at overse.
Kun 1,4 procent af landets lejligheder er til salg, viser en ny undersøgelse fra Boligsiden.dk og Spar Nord.
Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm vil ejerlejlighederne også de kommende år være immune over for den generelle ubalance mellem sælgere og købere på boligmarkedet.
Det skyldes ikke mindst en demografisk udvikling, der frem mod 2020 vil skabe øget efterspørgsel efter lejligheder.
– Alene fra 2010 til 2011 vokser antallet af danskere i 20’erne med over 6.500 personer. Og eftersom det typisk er den gruppe, der går i markedet for at købe lejlighed, så øger det den generelle efterspørgsel på lejlighedsmarkedet, forklarer Jens Nyholm.
Han tilføjer, at antallet af danskere i 20’erne vil fortsætte med at vokse markant de kommende 10 år.
Med til at holde hånden under ejerlejlighedsmarkedet er også, at stadig flere danskere flytter fra land til by.
Finansnyheder.dk (23. maj 2011)
Billigere energimærkning til nyere huse
Står du over for at skulle sælge dit enfamilieshus, der er færdigbygget inden for de sidste 25 år, og ønsker du ikke at bruge 5.000 til 6.000 kr. på en traditionel energimærkning, så er der nu mulighed for at få energimærket huset langt billigere og uden at skulle få besøg af en energikonsulent. Siden 1. marts kan visse boliger nemlig få energimærkning uden bygningsgennemgang til en pris på cirka 1.000 kr.
– Det er meget positivt og med til at billiggøre hushandlerne, siger Hans Skovgaard, der er kredsformand for Nordjylland i Dansk Ejendomsmæglerforening.
Den lave pris på den nye energimærkning skyldes, at energimærket bliver udarbejdet uden en bygningsgennemgang.
Det kan lade sig gøre netop ved yngre huse, der er opført i en periode, hvor der var veldefinerede energikrav.
Hans Skovgaard understreger, at selvom det nye energimærke er en god mulighed for nogle, bør hussælgerne dog være opmærksomme på et par ting – blandt andet, at det billige energimærke giver et generelt billede af husets klimaskærm, men ikke kan sige noget specifikt om det pågældende hus.
– Hvis man har foretaget væsentlige ændringer i sit hus, som påvirker energiforbruget i en negativ retning, skal man ikke regne med at kunne benytte sig af den billige energimærkning. Og ligeledes kan det måske godt betale sig at bruge lidt flere penge på en traditionel energimærkning, hvis der er særlige forhold – eksempelvis solceller, der gør et yngre hus ekstra energirigtigt. På den måde sikrer man, at det bliver fremhævet som en særlig force ved huset, siger Hans Skovgaard.
Hals Avis, 1. sektion, side 30 (24. maj 2011)
DF vil droppe ejendomsvurdering
Vurderingssystemet for ejendomme er overflødigt, så længe Danmark har et skattestop.
Det mener Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl, der derfor vil foreslå systemet afskaffet, når han i dag møder op til forhandlinger om regeringens 2020-plan.
”Du fjerner noget, som i dag ikke bliver brugt. De eneste, der kan have et problem med at gøre det, vil vel være nogen, der mener, at vurderingssystemet igen skal bruges til at lave vurderinger, og det vil være i en situation, hvor man fjerner skattestoppet,” siger Kristian Thulesen Dahl, der i stedet vil bruge pengene på bedre ligning af multinationale selskaber.
Meldingen kommer efter, at de Radikale igen har splittet oppositionen – denne gang med et krav om, at skattestoppet skal afskaffes fra 2016. Socialdemokraternes skatteordfører, Nick Hækkerup, mener dog, at Thulesen Dahl har glemt, at kommunerne stadig bruger vurderingssystemet til at fastsætte grundskylden, lige som det bruges til at beregne dækningsbidrag for erhvervsejendomme.
”Skatteministeriet holdt for få måneder siden en konference, hvor de konstaterede, at det var der ikke grundlag for at gøre. De, der beskæftiger sig med det under den borgerlige regering, mener ikke, at det skal opgives,” siger Nick Hækkerup.
I forhold til det radikale krav afvises det af Nick Hækkerup.
”Vi vil ikke hæve skatten. Man skal altid passe på med at give garantier, men man skal lytte til de realpolitiske grunde. Hæver man boligskatterne, rammer man helt almindelig hårdtarbejdende mennesker, og i øvrigt kan det skade et skrøbeligt boligmarked, så det er virkelig hasard,” siger han.
Berlingske, 1. sektion, side 8 (24. maj 2011)
Her er det dyreste hus – nogensinde
Et hus i Hellerup slår lige nu Danmarksrekord som det dyreste nogensinde. Du skal blot hoste op med 79 millioner kroner, så er det dit.
En villa i Hellerup er netop nu til salg for 79 millioner kroner. Det er den højeste udbudspris nogensinde i Danmark.
Huset ligger på A.N. Hansens Allé i Hellerup nord for København. De 683 kvadratmeter giver en kvadratmeter pris på omkring 115.000 kroner per kvadratmeter.
Ifølge www.boligsiden.dk er huset i Hellerup omkring fire millioner kroner dyrere end den hidtil dyreste bolig, som blev solgt i Hellerup for tre år siden. Prisen var dengang på 75 millioner kroner.
Lige nu er der faktisk to huse som overgår salget fra 2008.
“Det før omtalte på A.N. Hansens Allé samt en villa på Taarbæk Strandvej i Lyngby-Taarbæk, som er udbudt til en pris på 77,9 millioner kroner,” siger kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk, Birgit Daetz, ifølge DR.
Avisen.dk (23. maj 2011)