Olsen Banden fylder 50 år: Sådan kunne de være blevet millionærer

Olsen Banden er samlet i Kjeld og Yvonnes lejlighed i Valby. Foto: Nordisk Film

Olsen Banden var elendig til kriminalitet, og havde Kjeld og Yvonne i stedet holdt sig på dydens smalle sti og beholdt deres lejlighed i Valby, kunne de have lavet et rigtigt boligkup. Her 50 år efter banden blev stiftet, ville fortjenesten på lejligheden have gjort dem til millionærer.

Vi husker den alle sammen. Kjeld og Yvonnes lejlighed i Olsen Banden-filmene med indgang op ad trappen fra gyden bag Smedestræde i Valby. Netop lejligheden er nøglen til OIsens Bandens allerstørste kup, som de dog aldrig begik. For havde de beholdt den, kunne de i dag have scoret kassen.

I anledning af 50-året for den første Olsen Banden-film fra 1968 har Boligsiden.dk med hjælp fra Rigsarkivet fundet frem til den rigtige handelspris på lejligheden i Asta Nielsens Stræde 6a i Valby, hvor Kjeld og Yvonne boede, og hvor Egon Olsen fremlagde sine planer om store millionkup, der altid gik galt.

Tallene viser, at Olsen Banden kunne have siddet på deres flade og drukket Bennys pilsnere, mens de blev millionærer. I virkelighedens verden viser dokumenter fra Rigsarkivet nemlig, at lejligheden blev solgt til 190.000 kroner i 1972 med en kvadratmeterpris på 2.500 kroner.

I dag er kvadratmeterprisen i Valby tæt på 35.000 kroner. Renser vi for inflation, er værdien af Kjeld og Yvonnes lejlighed steget tæt på 1,3 millioner kroner.

”Vi har jo ikke indgående kendskab til Kjeld og Yvonnes økonomi, men vi har et indtryk af, at de altid har haft svært ved at få enderne til at mødes. Hvis de havde haft hæderlige jobs, levet et almindeligt borgerligt liv og beholdt lejligheden, kunne de i dag sælge den med millionfortjeneste. Og så havde der været råd til Mallorca-tur, grisefest og paraplydrinks. De havde tilmed haft råd til at tage Egon og Benny med,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Boligkup med bund i

Boligkuppet er imidlertid noget mindre end det kup, som Olsen Banden begår i filmen Olsen Bandens Store Kup fra 1972. Her stjæler de fire millioner kroner fra en pengetransport, men symptomatisk for deres evner som kriminelle er der masser af hurlumhej med kufferten med pengene, og Yvonne formår sågar at glemme pengene, fordi hun har travlt med forberedelserne til Børges konfirmation.

”Det kan godt være, at alle Egon Olsens planer er skidegode, men han er omgivet af hundehoveder og hængerøve, og selv mangler han også lige det sidste for at være en superdygtig kriminel. Det kan godt være, at Kjeld og Yvonnes boligkup er noget mindre end det, Egon sætter op i Olsen Bandens Store Kup, men der er mere bund i boligkuppet, og pengene ligger ikke og roder i en kuffert, som Yvonne kan miste, fordi hun er i gang med at rime på en sang til Børges sølvbryllup,” siger Birgit Daetz.

Kjeld og Yvonne flyttede ind i lejligheden i Valby i netop Olsens Bandens Store Kup fra 1972 – den fjerde film i rækken. I virkeligheden var det kun scenerne uden for huset, der blev optaget i Asta Nielsens Stræde, der dengang bare blev kaldt Smøgen. Alle scenerne inde fra lejligheden blev optaget i et studie. I dag er bygningen, hvor Kjelds og Yvonnes lejlighed lå, for længst revet ned.

Find mere om