Ny momspligt på salg af byggegrunde har sænket priserne

Foto: Boligsiden

Efter det første halve år med momspligt ved salg af byggegrunde, står det klart, at priserne på grunde er faldet. Det samme gælder for antallet af handler. Det fremgår af en opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Siden 1. januar i år har der været moms på salg af byggegrunde. Og ganske som ventet fra flere sider har de nye momsregler betydet, at priserne er faldet. Det kan man se i en ny opgørelse fra www.boligsiden.dk, der indeholder tal over alle salg af byggegrunde, som inden for de sidste to et halvt år har været udbudt på www.boligsiden.dk.

”Prisfaldet varierer ganske vist fra måned til måned siden årsskiftet. Men mønstret er klart, at vi kan spore et helt tydeligt fald i priserne på fritids- og helårsgrund. Alene i løbet af januar i år faldt priserne med 18 pct. i forhold til december i fjor”, fastslår Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Priserne 29 % lavere i maj

I april var prisfaldet sammenlignet med december helt oppe på 29 pct., mens maj var mere nådig mod sælgerne, idet priserne her kun var 8 pct. lavere end ved udgangen af 2010.

Den gennemsnitlige pris for en kvadratmeter dansk byggegrund ligger i omegnen af 650 til 750 kroner, men visse steder i landet er gennemsnitsprisen i nogle måneder noget højere.

”I februar sidste år kan vi registrere en gennemsnitlig salgspris på over 1.900 kroner. Det skyldes udelukkende et salg af en lillebitte grund på 25 kvadratmeter, som blev handlet til 1,5 mio. kr. Piller man den grund ud af statistikken, er gennemsnitsprisen for handlerne i februar sidste år mere normale 750 kroner”, forklarer Birgit Daetz.

Igennem første halvår af 2011 har gennemsnitsprisen dog ligget noget lavere – på mellem 630 og godt 700 kroner, hvorimod den i slutningen af 2010 – altså lige inden de nye momsregler trådte i kraft – var på cirka 760 kroner.

Salget af grunde markant lavere

Ikke alene er prisen faldet siden årsskiftet, der bliver også solgt ganske mange færre grunde. I opgørelsen fra www.boligsiden.dk er indeks 100 i oktober 2009, og igennem 2010 har indekset ligget oppe omkring 250-300. Det toppede i november og december.

”Lige inden de nye momsregler trådte i kraft lå salgsindekset på 444 i november og 403 i december. I dag er det helt nede under 150 – og vi nærmer os stille og roligt niveauet i oktober for snart to år siden. Vi konkluderer derfor, at momspligten på salg af byggegrunde har haft markant betydning for salget. Og det afspejler sig altså også i prisudviklingen”, slutter Birgit Daetz.