Naturen trækker boligpriserne op

Skov, badestrand, sø, kyststrækning og hede. Alt sammen tæller, når vi køber bolig. Vi vil gerne bo helt tæt på naturen, viser undersøgelse fra Boligsiden.dk.

Vi kender de super eksklusive og dyre villaer, der ligger med udsigt ud over stranden. Men det er ikke bare stranden, der trækker boligpriserne op. Det gør al slags natur.

”Boliger, der ligger under 100 meter fra enten kysten, søbredden, skovbrynet, badestranden eller endda heden, udbydes for højere priser end de boliger, der ligger længere væk fra den eftertragtede natur. Undtagelsen er måske moser, som vi ikke har undersøgt. Men mosejord kan godt få det til at gibbe lidt i kommende husejere”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”De fleste vil gerne vågne op og kigge ud over vandet eller et andet smukt naturlandskab, og det gør, at naturen kommer i høj. Byhusene er en klasse for sig. Dem, der gerne vil bo i byen, ved godt, at de ikke kan få naturen med oven i hatten, så det er et valg, man skal træffe”.

Kyst og sø er dyrest

Søbredden har tidligere haft en magisk tiltrækning på både boligkøberne og udbudspriserne, der har ligget højere end udbudspriserne for villaerne, der ligger under 100 meter fra kysten. Nu er der næsten dødt løb mellem priserne for huse, der ligger under 100 meter fra søbredden og kysten, og er du interesseret, skal du forvente at betale godt 25.000 kroner pr. kvadratmeter.

Kan du nøjes med en villa mellem 100 og 200 meter fra enten søbredden eller kysten, kommer priserne ned i knap 17.000 kroner pr. kvadratmeter.

Badestrand trækker ned

Ligger huset under 100 meter fra en badestrand, bliver det udbudt for ca. 17.500 pr. kvadratmeter. Det trækker altså lidt ned at bo ud til en offentlig strand, hvor man kan forvente en del færdsel og måske decideret trængsel i sommerperioden.

Man skulle tro, at det måske var anderledes for sommerhuse, hvor hele formålet ofte er at være tæt ved badestranden, men det bliver ikke afspejlet i priserne. Sommerhusene under 100 meter fra kysten udbydes til 30.000 kroner pr. kvadratmeter, mens sommerhusene under 100 meter fra stranden udbydes for blot 20.500 kroner pr. kvadratmeter, hvilket dog stadig er langt over gennemsnittet.

Skov og hede med rabat

Der er ingen tvivl om, at du betaler mest for at have vandet som nabo. Skoven og heden fås til foræringspriser i sammenligning med. Huse under 100 meter fra heden bliver udbudt for 16.300 kroner pr. kvadratmeter, og huse i skovbrynet bliver udbudt for bare 14.000 kroner pr. kvadratmeter.

Vi elsker naturen

I gennemsnit udbydes en villa for 11.700 kroner pr. kvadratmeter, når den sættes til salg, så det er tydeligt, at vi er villige til at betale ekstra for at få naturen som nabo. Det skyldes dog nok også, at hvis man har naturen som nabo, så er der sjældent også en motorvej eller anden store vej, der larmer og forurener. Der er altså større sandsynlighed for at kunne nyde godt af skovens dybe, stille ro eller en meditativ stilhed, når du sidder og kigger ud over vandet end på mange andre adresser. Og det er noget, boligejerne sætter pris på.

Find mere om