Nettoydelsen på en københavnsk ejerlejlighed i mellemstørrelsen er faldet markant på bare ét år. Det fremgår af en analyse fra www.boligsiden.dk og er godt nyt for forældre, som overvejer at købe lejlighed til deres studerende barn.
Det er blevet en hel del billigere at sidde i en københavnsk ejerlejlighed i mellemklassen. På et år er salgspriserne på ejerlejligheder i Københavns Kommune nemlig faldet med godt og vel 10 pct., hvilket man kan læse i Boligsidens Markedsindeks for januar måned. I samme periode er lånerenten tillige faldet yderligere og har aldrig været lavere.
”På et år er det blevet omkring 12½ pct. billigere i nettoydelse at sidde i en københavnsk ejerlejlighed i mellemklassen på 60 til 70 kvadratmeter. I gennemsnit ligger nettoydelsen i dag på cirka 8.300 kroner om måneden – det er 1.200 kroner lavere end på samme tidspunkt sidste år”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Små lejligheder ikke meget billigere
Til sammenligning er nettoydelsen i de mindste ejerlejligheder i hovedstaden ikke faldet tilnærmelsesvis så meget. Boligsidens tal viser, at de i dag koster 6.800 kroner i gennemsnit, hvilket kun er et fald på 3 pct. i forhold til staren af 2009.
Derimod er ejerlejlighederne i størrelsen 70-80 kvm blevet billigere at bo i det seneste år. Her er nettoydelsen i dag omkring 8 pct. lavere end for et år siden.
Det er godt nyt for førstegangskøberne og de forældre, som er på udkig efter en god studielejlighed til deres børn.
”I dag kan man bedre tillade sig at købe de lidt større ejerlejligheder som forældrekøb. Med en nettoydelse på omkring 8.000 kroner i en lejlighed på omkring 65 kvadratmeter, er det pludselig realistisk for to studerende på SU at betale huslejen. Og hvis man vælger forældrekøbet, kan de unge tillige søge om huslejestøtte hos det offentlige, så boligen bliver endnu billigere”, fortæller Birgit Daetz.
Større lejligheder som forældrekøb
”Vi ved fra ejendomsmæglerne, at det er blevet meget mere almindeligt, at man kigger på de lidt større ejerlejligheder til forældrekøb – lejligheder med tre og helt op til fire værelser er faktisk ofte inde i overvejelserne. Og hvis man vender blikket mod de københavnske forstæder er lejlighederne billigere og nettoydelsen det tilsvarende”, siger Birgit Daetz.
Læs også: I disse dele af Storkøbenhavn kigger flest efter bolig
Mens de mellemstore ejerlejligheder i København er blevet ganske meget billigere at sidde i, er dette ikke tilfældet i landets næststørste universitetsby. I Aarhus er nettoydelsen på ejerlejlighederne på 60-70 kvm kun faldet med marginale 1½ pct., mens det koster det samme at sidde i en lidt større ejerlejlighed – på 70-80 kvm.
Også billigere i Odense
”Vores tal viser, at overordnet set er salgspriserne på århusianske ejerlejligheder per kvadratmeter faldet med 7 pct. på et år, men de er steget, når det gælder ejerlejligheder i størrelsen 60 til 80 kvadratmeter. Det kan skyldes en større efterspørgsel på netop disse lejligheder”, fortæller Birgit Daetz.
I Odense er det til gengæld også blevet billigere at sidde i en af de mellemstore ejerlejligheder. Her er det i dag 7 pct. billigere i nettoydelse for lejlighederne på 60-70 kvm, mens det er 9 pct. billigere, hvis ejerlejligheden er i størrelsen 70-80 kvm.