Matador-adresserne har fået ny rangorden

I nu otte årtier har det populære brætspil Matador sat pris på de dyreste og billigste gader i hovedstadsområdet. Men ranglisten holder ikke længere i dag. Det viser nye beregninger, som Boligsiden.dk har lavet i anledning af 80 års jubilæet for den danske udgave af spillet.

Længe før der blev talt om boligbobler og prisernes himmelflugt på boligmarkedet, har danskerne scoret kassen på køb, salg og udlejning af boliger, ejendomme og grunde på velkendte adresser som Bredgade, Kgs. Nytorv og Trianglen. I hvert fald på papiret.

I år er det nemlig 80 år siden, at den danske version af brætspillet Monopoly så dagens lys. I 1936 lancerede C. Drechsler Papirtrykkeri Matador, som har samlet familier og venner rundt om spillepladen til en dyst om at være bedst til at tjene penge på køb og udlejning af grunde og virksomheder på 22 gader i hovedstadsområdet.

Spillets regler er i dag de samme som i 1936, og heller ikke gadenavnene og deres rangorden efter pris, værdi og prestige er ændret. Skulle Matador relanceres i dag, bør rangfølgen af de forskellige gader ændres, men faktisk mindre, end man skulle tro. Det viser en historisk gennemgang af prisudviklingen, som Boligsiden.dk har foretaget.

”Ikke alene har Matador formået at underholde spilleglade sjæle på tværs af generationer i 80 år og vække interessen for at gøre en god bolighandel. Matador har også været overraskende præcis i rangeringen af Københavns adresser, som faktisk har kunnet bruges som en ganske fin rettesnor, når folk har talt om, hvad der er hovedstadens dyreste og fineste adresser, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Men vores gennemgang af prisudviklingen på de 22 adresser i spillet viser, at der er sket en meget interessant forskydning i sammenhængen mellem virkeligheden og priserne i spillet, så folk på udvalgte adresser med god ret kan sige, at de i dag bor på en af de bedste adresser i København”, siger Birgit Daetz.

Frederiksberggade er stadig i toppen

Hvis man går ud fra, at Matador fortsat kan bruges til at rangere Københavns dyreste adresser nøjagtigt, må man tro om igen. I bunden er der ganske vist ikke byttet om på de to billigste gader, idet Rødovrevej og Hvidovrevej også i dag ligger i den billige ende. Og i toppen kræver det også fortsat en meget velpostret tegnebog at købe bolig i Frederiksberggade, som ligger i toppen sammen med Bredgade.

Markante forskydninger

Men blandt de fire andre adresser i top fem er der sket en væsentlig forandring. Væk er Rådhuspladsen, Vimmelskaftet og Amagertorv. Ind er i stedet kommet Bredgade og Kgs. Nytorv samt Gl. Kongevej, som er gået fra en 15. til en 3. plads og dermed er en af listens absolutte højdespringere.

Flere steder er der vendt op og ned på rækkefølgen i, hvad vejene er værd i forhold til Matador. Allégade har taget det største ryk og er gået fra den billigste ende til nu at høre til i top seks. Grønningen står derimod for det største fald, idet den tidligere lå i den bedste halvdel, men nu ligger tredjesidst. Også Amagertorv er raslet ned af ranglisten og er gået fra at være en af de dyreste til en 17. plads (ud af 22).

Fra Boligsiden.dk er der ros til de personer, som har stået for rangeringen af vejene, for Matador kan faktisk fortsat bruges i relation til nutidens boligkøb.

”Skal man sige noget om generelt om Matador i forhold til boligmarkedet, er det, at det viser, at man som boligkøber godt kan regne med, at det, der anses for en god adresse i dag med stor sandsynlighed også er det om 20 eller 30 år”, siger Birgit Daetz.

Sådan har vi gjort:

Boligsiden.dk har kigget på de 22 veje, som er med i brætspillet Matador. For hver vej har vi udregnet den gennemsnitlige pris på de ejerlejligheder, som blev solgt i 2015. I enkelte tilfælde har vi desuden suppleret med priser fra de omkringliggende ejerlejligheder for at styrke datagrundlaget. Endeligt har vi ranglistet vejene, så vi kan se, hvilke veje der er dyrest og billigst samt hvilke veje, der er sprunget op og ned på ranglisten i forhold til placeringen i Matador.

Rangliste i MatadorRangliste anno 2016
RådhuspladsenBredgade
FrederiksberggadeFrederiksberggade
NygadeGammel Kongevej (15)
VimmelskaftetNygade
AmagertorvKongens Nytorv
ØstergadeAllégade (18)
Kongens NytorvRådhuspladsen
BredgadeVimmelskaftet
GrønningenØstergade
TrianglenFrederiksberg Alle
ØsterbrogadeBülowsvej
StrandvejenStrandvejen
HellerupvejHellerupvej
BernstorffsvejØsterbrogade
Gammel KongevejTrianglen
Frederiksberg AlleBernstorffsvej
BülowsvejAmagertorv (5)
AllegadéValby Langgade
RoskildevejRoskildevej
Valby LanggadeGrønningen (9)
RødovrevejRødovrevej
HvidovrevejHvidovrevej
Find mere om