Køb billig lejlighed i stuen, men tænk over lysindfaldet

Foto: Boligsiden.

Det er billigst at købe lejlighed i stueetagen, og priserne stiger stødt op til femte sal. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk, der også har fundet ud af, hvor i opgangen brugerne helst vil bo.

Vil du købe lejlighed i et etagebyggeri, så får du den billigste lejlighed, hvis du kan leve med at bo tæt på jorden. Lejlighederne i stueetagen er nemlig billigst, og priserne stiger i takt med, at du bevæger dig op i opgangen. Først efter femte sal begynder prisen at falde igen. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Der er en forskel på godt 15.000 kr. pr. kvadratmeter på prisen på stueetagen og femte sal, og er der tale om en lejlighed på 100 kvadratmeter, kan du altså spare 1,5 millioner kroner på at bo det billigste sted i opgangen.

”Det kan være fristende at slå til på de lave stuepriser, men det er god ide også at tænke over andre parametre som for eksempel lysindfald. Det betyder noget for rigtig mange købere, så meget lys forbedrer mulighederne for at sælge med større afkast. Derfor bør man også tænke lys og lokalplaner for nybyggeri ind i sine købsplaner, så man ikke køber en lys stuelejlighed, der om fem år har et højhus som genbo,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

EtageM2-priser på ejerlejligheder solgt de seneste 12 måneder
Stuen24.403 kr.
1. sal26.395 kr.
2. sal27.884 kr.
3. sal32.039 kr.
4. sal36.611 kr.
5. sal39.048 kr.
6. sal35.951 kr.
7. sal38.312 kr.
8. sal35.005 kr.
9. sal33.536 kr.

Brugerne vil bo tæt på jorden

Lysindfaldet er dog ikke det eneste parameter, der er afgørende, når man skal bestemme, om man vil rykke ind i stuen. Ud over prisen er der nemlig også andre fordele ved at bo nederst, og dem har Boligsidens.dk’s brugere tilsyneladende et godt øje til. For resultatet af en afstemning blandt brugerne viser, at 41 procent helst vil bo på de tre nederste etager, mens 27 procent vil bo højere end anden sal.

”For mange mennesker er det primære ved ens bolig, at det skal være komfortabelt, mens de bor der, og bor man højt i et etagebyggeri, kan man let komme til at slæbe indkøbsposer og barnevogne op og ned ad trapper. En sjælden gang kan man endda være heldig at få en lille terrasse eller have med, når man køber i stuen,” siger Birgit Daetz.

Faktisk lavede Boligsiden.dk i 2015 en undersøgelse, der pegede på, at netop en have kan lokke folk til at købe en stuelejlighed. Haven kan give plads til et udeliv med sol og havemøbler, mens det er nemt og bekvemt at lukke børn og kæledyr ud. Det viste sig dengang, at haven var mere afgørende end lavere pris.

”De næste købere gør sig selvfølgelig også alle de her tanker for og imod at bo højt eller lavt. Derfor kan vi ikke sige, at lys i højden eller komfort ved jorden er vigtigst i forhold til videresalg, men vi kan sige, at det er afgørende at gøre sig overvejelserne,” påpeger Birgit Daetz.

Sådan gjorde vi

Fra den 21. til den 28. marts 2017 spurgte vi brugerne: Hvis du skal købe lejlighed, hvilken etage vil du så helst bo på? Vi fik 2.518 besvarelser, der fordelte sig således:

Find mere om