Kig til havet koster 25 pct. mere

Foto: Boligsiden

Det er dyrt at købe sommerhus i første række, og faktisk kan man spare 5.000 kroner pr. kvadratmeter, hvis man vælger et hus et par hundrede meter fra vandkanten.

Drømmen om sommerhus med duften af saltvand og udsigt over havet lever i bedste velgående hos mange danskere. Det er samtidig de fleste af os, der godt ved, at et hus i første række flår lidt mere i læderet end husene længere inde i landet. Og som i teatret er der da også en pæn pose penge at spare ved at skrue lidt ned for ambitionerne og vælge anden eller tredje række ’i salen’ stedet for pladserne lige foran orkestret.

Tal fra Boligsiden viser nemlig, at ikke alene er der penge at spare – der er rigtig mange penge at spare.

”Hvis man vil bo inden for de første 200 meter fra strandkanten, skal man i gennemsnit betale 25.000 kroner pr. kvadratmeter for sommerhuset. Det er 25 pct. mere, end hvis man går en smule på kompromis med drømmene og rykker lidt bagud i landskabet,” fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

I zonen mellem 200 og 500 meter fra vandkanten koster husene nemlig 5.000 kroner mindre pr. kvadratmeter. I flere sommerhusområder rundt om i landet er man samtidig begunstiget af kuperet terræn, som gør, at der alligevel kan være kig til havet, selv om man ikke lige får duften af saltvand med. Og kan man ikke ligefrem dyppe tæerne i vandet fra terrassen i første række, så går det sikkert nok at vandre de par minutter for at komme ned til stranden og bade eller fiske.

Spar en kvart million på et almindeligt hus

”Besparelsen på et almindeligt sommerhus på 50-60 kvadratmeter er omkring en kvart million, hvis man vælger at rykke et par hundrede meter eller lidt længere ind i landet. Men der er endnu mere at spare, hvis man finder et hus endnu længere fra vandet”, fortæller Birgit Daetz.

I afstanden 500-1.000 meter fra stranden koster sommerhusene nemlig i gennemsnit 18.500 kroner pr. kvadratmeter. Omregnet betyder det, at man skal betale 35 pct. mere for huset i første række, viser Boligsidens tal.

”Besparelsen bliver endnu større på husene, der ligger en kilometer eller mere fra vandet. Her koster en kvadratmeter sommerhus i gennemsnit 16.600 kroner,” siger Birgit Daetz.

Tallene giver endnu mere mening, når man ser på gennemsnitsprisen for det samlede antal sommerhuse, der er til salg i Danmark. Den er for tiden på 19.800 kroner pr. kvadratmeter.

Find mere om