Hvornår kommer panikken? Her bliver flest huse sænket hurtigt i pris

Foto: Boligsiden

Når du skal sælge dit hus, vil du gerne af med det så hurtigt som muligt. Går der for lang tid, mister du tålmodigheden og sætter prisen ned. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk afslører, at det er sælgerne i hovedstaden, der mister tålmodigheden hurtigst.

Hvis man lytter til stereotype fortællinger om jyder og sjællændere, så ved man, at jyder er rolige og svære at slå ud af kurs. Og man ved, at sjællændere handler hurtigt, skyder fra hoften og skal have udrettet noget i løbet af nulkommafem.

Fortællingen er selvfølgelig en fortegnet virkelighed, men når vi kaster et blik på salget af huse, er der alligevel noget om snakken. For sjællændere har tendens til at miste tålmodigheden langt hurtigere, når de skal sælge deres hus.

Således viser en ny opgørelse fra Boligsiden.dk, at 60 procent af de huse i Region Hovedstaden, der bliver sat ned i pris i udbudsperioden, bliver sat ned i løbet af de første tre måneder. Til sammenligning er landets fire andre regioner under landsgennemsnittet på små 40 procent.

”Boligmarkederne er forskellige i forskellige dele af landet. Priserne i Region Hovedstaden og i København er steget meget de seneste år, men nu stiger de mindre end tidligere. Det gør det vanskeligt at prissætte rigtigt. Der er mange, der har urealistiske forventninger til, hvad de kan få for deres bolig, og de bliver overraskede, når det viser sig efter få måneder, at der ikke har været interesse, og at de må sætte prisen ned,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk, og fortsætter:

”Om det så også er et udtryk for en forskel i jyder og sjællænderes natur, vil jeg lade andre afgøre.”

Størst tålmodighed i Syddanmark

I den anden ende af skalaen er det sælgerne i Region Syddanmark, der har landets største tålmodighed. Blot 30 procent af de huse, der bliver sat ned i pris, bliver det efter mindre end tre måneder.

”Skal jeg pege på en forskel på en jysk og en sjællandsk boligsælger, er det nok, at den jyske er flasket op med, at det er afgørende at have tålmodighed i forbindelse med et salg. Sønderjyden ved godt, at der kan være langt mellem de interesserede købere, for sådan har det altid været,” siger Birgit Daetz.

Den forskel på tålmodighed kan også måles i den gennemsnitlige liggetid af de boliger, der er til salg på Boligsiden.dk lige nu. I Region Syddanmark har villasælgerne ventet 338 dage i gennemsnit, mens de i Region Hovedstaden har ventet 139 dage. Og det siger så ligeledes noget om, at sælgerne i hovedstaden med rette kan have en forventning om at kunne sælge hurtigt.

”De folk, der bor i og omkring København, er vokset op med idéen om, at der altid vil være interesse, og har man den indstilling, kan det være fristende at prissætte højt. Lige nu er der en historisk stor interesse for boliger uden for hovedstaden, der er en konsekvens af de meget høje priser inde i byen. Derfor er der også mange der i de seneste år, har måttet sande, at de bliver nødt til at sætte prisen ned for at få folk til at komme til fremvisning,” siger Birgit Daetz.

Hvor stor en andel bliver sat ned hvor og hvornår:

Andel(Inden for 3 måneder)(Fra 3 - 6 måneder)(Fra 6 måneder til et år)(>1 år)
Region Hovedstaden60,1 %31,3 %7,6 %1,0 %
Region Midtjylland33,5 %39,3 %21,1 %6,1 %
Region Nordjylland32,2 %35,8 %23,2 %8,7 %
Region Sjælland37,5 %37,8 %19,7 %5,1 %
Region Syddanmark29,9 %38,0 %23,8 %8,2 %
I alt39,3 %36,5 %18,7 %5,6 %

(Tabellen viser fordelingen af, hvornår huse bliver sat ned i pris i de enkelte regioner. Tallene bygger på alle handlede villaer og rækkehuse i 2015, 2016 og 2017. Kilde: Boligsiden.dk)