Hver fjerde villa i Vest- og Sydsjælland koster under 1 mio. kr.

Foto: Boligsiden

Vil man bo i hus for under 1 mio. kr. i Vest- og Sydsjælland er udvalget større end i landet som helhed. Andelen af de billigste huse til salg i landsdelen er størst i Lolland Kommune og mindst i Ringsted.

I øjeblikket kan man vælge mellem godt og vel 1.900 villaer og rækkehuse i Vest- og Sydsjælland til under en million kroner. Det svarer til 28 pct. af det samlede antal enfamiliehuse til salg i landsdelen. Tallene fremgår af en opgørelse fra www.boligsiden.dk, der er landets mest besøgte boligportal.

Sammenligner man med tallene for hele landet, er der procentuelt mere at vælge imellem, hvis man går efter en villa eller et rækkehus til under 1 mio. kr. På landsplan er andelen af huse i den priskategori nemlig ’kun’ på 22 pct.

Boligsidens tal viser også, at der er stor forskel på, hvor i Vest- og Sydsjælland, det er nemmest at finde et hus til et sekscifret beløb.

71 % huse til under 1 mio. kr.

”Der er langt mest at vælge imellem i Lolland Kommune, hvis man går efter de billigste huse. Her er der i øjeblikket lidt over 600 huse til salg til mindre end en million kroner. Det svarer til intet mindre end 71 pct. af det samlede udbud og er den suverænt højeste andel i hele området”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Også i nabokommunen, Guldborgsund, er andelen af de billigste huse stor; her er det hver anden af de godt 1.000 villaer og rækkehuse til salg, som kan erhverves for under millionen. De to kommuner i den sydligste del af Vest- og Sydsjælland ligger i top i dette ’regnskab’.

I den anden ende af spektret er det næppe den store overraskelse, at andelen af huse til under en million kroner er mindst i landsdelens store byer og de byer, som ligger mest centralt i forhold til infrastrukturen på Sjælland.

Andelen mindst i storbyerne

”I de store byer i Vestsjælland og de byer, der ligger i umiddelbar nærhed af de store færdselsårer til hovedstaden og landsdelens øvrige byer, udgør udbuddet af de billigste huse en væsentligt mindre andel. Således har Ringsted den mindste andel af billige huse – her er det knap 20 huse eller kun 6 pct. af det samlede udbud, som kan fås for mindre end en million”, fastslår Birgit Daetz og fortsætter:

”Men også i Holbæk, Næstved og Slagelse er der forholdsvis få billige huse til salg; i Holbæk og Næstved drejer det sig om blot 10 pct., mens andelen i Slagelse er 13 pct.”

De tre byer er de største i Vest- og Sydsjælland, hvilket blandt andet skyldes deres status som traditionelt vigtige handelsbyer og deraf følgende store tiltrækningskraft.

Og så spiller det ind, at de ikke ligger langt fra hinanden, ligesom der er motorvej fra København til Slagelse og næsten hele vejen til Holbæk og Næstved.

Også lav andel i Faxe

I den sammenhæng springer det i øjnene, at Faxe er med i selskabet med kommunerne, hvor andelen af de billigste huse er lav – kun 11 pct. udgør disse i den sydsjællandske kommune. Det hænger blandt andet sammen med, at Faxe kun ligger 50 minutter fra København, og at Næstved med sine gode muligheder for indkøb også ligger relativt tæt på.

Vælger man et af de billigste huse, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man skal give afkald på vanvittig meget plads. Mens de godt 6.850 villaer og rækkehuse, der netop nu er til salg i Vest- og Sydsjælland i gennemsnit er på 146 kvm, er den gennemsnitlige størrelse af husene til under en million kroner i landsdelen på 116 kvm. Dermed behøver en billig bolig ikke at være lig med en lille bolig.

Find mere om