Hver fjerde huskøber betaler prisen eller mere for villaen

Et stigende antal boligkøbere må betale, hvad sælger forlanger. Hver fjerde villakøber betaler prisen eller over, viser de nyeste tal fra Boligsiden.dk for fjerde kvartal af 2014.

En større og større andel boliger sælges uden nedslag, og denne tendens blev tydeligere ved udgangen af 2014. I fjerde kvartal af 2014 blev 74 procent af alle villaer solgt med nedslag. Det betyder omvendt, at 26 procent blev solgt til prisen eller over. For rækkehusenes vedkommende blev 64 procent solgt med nedslag, mens 36 procent blev solgt til prisen eller over.

”Andelen af villaer og rækkehuse solgt med nedslag er faldet jævnt de seneste år, men faldet har været markant i fjerde kvartal af 2014, og er landet på det laveste niveau, siden vi begyndte at måle i 2009. Det kan være et tegn på, at boligmarkedet og prisudviklingen også i 2015 bliver mere og mere stabil”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

I tredje kvartal af 2014 blev 81 procent af villaerne solgt med nedslag mod 74 procent i fjerde kvartal. Andelen af rækkehuse solgt med nedslag faldt fra 68 til 64 procent i samme periode.

Også lejlighedskøberne får mindre og mindre at rafle om. I fjerde kvartal af 2014 kunne kun 58 procent af køberne glæde sig over et afslag i prisen, og dermed betaler 42 procent prisen eller mere for deres nye lejlighed.

Men ikke bare andelen af bolighandler med nedslag faldt i 2014. Det gjorde størrelsen på de nedslag, der blev givet, også.

Nedslagene raslede ned i 2014

Mens salgspriserne steg svagt gennem 2014, raslede nedslagne ned. Køberne fik mindre og mindre i rabat, når bolighandlen skulle på plads. Det viser tal fra Boligsidens Markedsindeks med nøgletal for december måned. I december 2014 lå nedslagene for villaer og rækkehuse 14,8 procent lavere end i december 2013. Nedslagene i lejlighedshandlerne er faldet med 8,8 procent.

”Nedslagene er faldet mere på villaområdet end på lejlighedsområdet, og det betyder, at du i dag ikke får meget mere rabat, når du køber villa, end når du køber lejlighed. Både købere og sælgere er blevet realistiske i forhold til boligmarkedet, og hvad boligerne er værd”, siger Birgit Daetz.

I december lå det gennemsnitlige nedslag for villaer og rækkehuse på 593 kroner pr. kvadratmeter, mens det lå på 561 kroner pr. kvadratmeter for ejerlejligheder. Det faldende nedslag betyder, at der nu kun er 83.000 kroner at hente i rabat på en villa på 140 kvadratmeter, mens en lejlighed på 80 kvadratmeter i gennemsnit sælges med et nedslag på knap 45.000 kroner.