Hver anden tror boligpriserne er højere om 5 år

Foto: Boligsiden

Ifølge home er der flere boligoptimister. De mener, at boligpriserne stiger igen, og den nuværende boligkrise er et overstået kapitel i løbet af de næste 5 år, lyder det fra et flertal af danskerne. Læs nyheden på www.boligsiden.dk.

I en spørgeundersøgelse gennemført af Danmarks Statistik for Boligøkonomisk Videncenter forventer knap halvdelen af danskerne, at boligpriserne om 5 år vil ligge højere end nu. Godt hver fjerde tror, at boligpriserne vil være på samme niveau, og kun knap hver femte forventer, at priserne vil være lavere.

Det mere positive syn opvejer dermed, at mange danskere forventer, at priserne falder lidt endnu. Her er det hver anden, der forventer, at priserne er lavere om et år. 41 % regner med status quo, og knap hver tiende ser højere priser om et år

Boligpriser allerede faldet markant

Ejendomsmæglerkæden home forklarer, at boligpriserne allerede er faldet markant. Huspriserne er blevet 6,6 % lavere i løbet af 2011, mens lejlighedspriserne har fået et dyk på 5,8 %.

Boligbyrden den laveste i 10 år

“Hvordan boligpriserne ser ud om fem år er umuligt at spå om, men det er et faktum, at boligbyrden* nu er den laveste i mere end ti år og endda lavere end i 80’erne. I den første del af 2012 kan boligpriserne fortsat være faldende, men det er vores forventning, at prisfaldet vil flade ud i løbet af året, og alt i alt vil priserne sidst på året nok være lavere end i starten af året,” siger kommunikationschef Mads Ellegaard i home, der mener boligmarkedet har set det værste i denne omgang.

2013 kan dermed vise sig at blive vendepunktet for boligprisernes deroute. Flere boligøkonomer, blandt andet Morten Skak, der er lektor ved Syddansk Universitet, forudsiger endda, at boligpriserne vil begynde at stige allerede til sommer.

Han baserer blandt andet sin forudsigelse på, at aktiekurserne har udviklet sig positivt: “Når kurserne stiger, indikerer det, at folk tror mere på fremtiden, og forventninger i sig selv påvirker det økonomiske forløb,” siger Morten Skak til Fyens Stiftstidende.

*Boligbyrden er en beregning, der viser, hvor stor en andel af en boligejers indkomst efter skat, der går til boliglån og boligskatter.