Tal fra www.boligsiden.dk viser, at udbudspriserne på villaer og rækkehuse på de danske øer uden fast forbindelse er faldet med helt op til en femtedel det seneste år. Men udviklingen er langt fra så alvorlig på alle øerne.
Hvis man går og drømmer sig væk fra storbyens jag og larm og har blikket vendt mod en ny tilværelse på en af Danmarks mange øer uden broforbindelse til andre dele af landet, kan det nok betale sig at kigge grundigt på huspriserne rundt omkring på øerne. Og ikke mindst på udviklingen i priserne.
Læs også: Huse er dyrest i børnerige kvarterer
En analyse fra www.boligsiden.dk viser nemlig, at udbudspriserne på villaer og rækkehuse er faldet med helt op til 18 pct. på de danske øer uden fast forbindelse.
Fejø hårdest ramt
”Det seneste år har især været hårdt mod boligsælgerne på Fejø, der ligger ud for Lollands nordlige kyst. Her er prisfaldet på 18 pct. siden april i fjor”, fastslår Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Samtidig er Fejø den billigste ø at købe hus på, ifølge Boligsidens tal. Her koster de 11 huse, der er udbudt til salg i gennemsnit 5.100 kroner per kvadratmeter.
Også på Samsø har udbudspriserne været igennem en rutsjetur – her er faldet på 10 pct. inden for det seneste år. På Bornholm og Læsø er udbudspriserne på villaer og rækkehuse faldet med henholdsvis 7½ og 8 pct.
Fanø kun faldet 2 pct.
”Der er på alle de nævnte øer tale om prisfald, der ligger over landsgennemsnittet. Det er 5½ pct. I den sammenhæng ligger prisudviklingen på Fur og Ærø på linje med resten af landet”, fortæller Birgit Daetz.
”Til gengæld er udbudspriserne blot faldet med 2 pct. på Fanø. Vesterhavsøen er tillige den af øerne uden en fast forbindelse, hvor priserne i gennemsnit er højest. Vil man have et hus på Fanø skal man af med 13.000 kroner per kvadratmeter – det er 900 kroner mere end gennemsnitsprisen på landsplan for villaer og rækkehuse.”
Ophævet bopælspligt er ikke forklaringen
Ifølge Birgit Daetz er forklaringen på, at priserne er faldet minimalt på Fanø, ikke nødvendigvis, at Fanø Kommune er en af de cirka 20 pct. danske kommuner, som ikke håndhæver bopælspligten.
”På Fejø, som hører under Lolland Kommune, håndhæver man for eksempel ikke bopælspligten, og her er udbudspriserne som nævnt faldet med 18 pct. på et enkelt år. Det er altså ikke deri man skal søge forklaringen på, at udbudspriserne på Fanø holder nogenlunde niveau. Det hænger nok snarere sammen med, at Fanø er et godt og populært brand”, slutter Birgit Daetz.