Huspriser i Vestsjælland faldt med 6 pct. i 2010

Foto: Boligsiden

Vestsjælland var i 2010 den landsdel, hvor boligejerne måtte lægge ryg til de største prisfald i Danmark.

Mens salgspriserne på villaer og rækkehuse steg de fleste steder i landet i løbet af det forgangne år – i hovedstadsområdet med helt op til 12 pct. – måtte tre landsdele konstatere, at huspriserne i deres område faldt. Værst gik det ud over Vestsjælland. Det fremgår af den seneste kvartalsrapport fra www.boligsiden.dk.

”Huspriserne faldt med 6 pct. i Vestsjælland, og det er desværre en kedelig Danmarksrekord, når man ser på 2010. Ser man kun på de sidste tre måneder af året, aftog faldet en anelse, idet salgspriserne ’kun’ dykkede med 5 pct. i perioden”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Har landets næst billigste huse

Vestsjælland er en af de landsdele, som er allerhårdest ramt af de store prisfald, som boligmarkedet i hele landet har været udsat for. Den vending i udviklingen, som er set i andre dele af landet, er altså endnu ikke set i Vestsjælland. Så selv om prisfaldet aftog i sidste kvartal af 2010, er det for tidligt at sige, at bøtten hér er vendt.

”Men priserne er kommet så langt ned, at køberne nu må vende tilbage i større antal end sidste år. Det gennemsnitlige hus i Vestsjælland er nu landets næst billigste, idet de koster 1,2 mio. kr. Kun på Bornholm får man husene til en lavere pris”, fastslår Birgit Daetz.

”Det er en million under prisniveauet i den nærmeste landsdel, Østsjælland, og den kendsgerning må formodes at tiltrække nogle købere”, vurderer hun.

Boligejerne klar over alvoren

Boligejerne i Vestsjælland har da også reageret i overensstemmelse med markedsudviklingen, idet den gennemsnitlige udbudspris er faldet med 5 pct. gennem 2010. Det er det største gennemsnitlige fald i udbudspris, når man sammenligner med de øvrige ti landsdele. Og ser man på landsudviklingen, er faldet i udbudspris kun på beskedne 0,6 pct.

Husejerne er dermed godt klar over alvoren, og Vestsjælland halter altså stadig lidt efter resten af landet. Spørgsmålet er så, hvor meget længere køberne tør vente.

Yderligere prisfald rykker næppe meget

”Under alle omstændigheder er det svært at forestille sig, at vi kommer til at opleve yderligere store prisfald i Vestsjælland. Spørgsmålet er, hvor meget mere de potentielle boligkøbere forventer. Med de nuværende meget lave gennemsnitspriser på omkring 1,2 mio. kr. er det ganske indlysende, at der er rigtig gode boliger derude til meget fornuftige priser. Så selv hvis man forestiller sig, at priserne for eksempel skulle falde yderligere 5 pct., rykker det ikke meget i kroner og øre. Det, tror jeg faktisk godt, at boligkøberne er klar over, så mon ikke bøtten vender i 2011? Jeg er naturligvis ikke spåkone, men jeg har det på fornemmelsen”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om