Huspriser er højere i byer ved motorveje

Foto: Boligsiden

Det er dyrere at købe hus ved en af de tre store motorveje, der går ud fra København. Samtidig er priserne højere, jo kortere transporttid til København pendlerne har. Det fremgår af tal fra www.boligsiden.dk.

Infrastruktur og transporttid er væsentlige parametre for de af os, der vælger at bo uden for København, men alligevel arbejder i hovedstaden.

Boligportalen www.boligsiden.dk har undersøgt udbudspriserne på huse i forhold til motorvejsnettet i og omkring hovedstaden og Nordsjælland samt Holbækmotorvejen, Vestmotorvejen og Sydmotorvejen.

Dyrere huse ved motorvejene

Opgørelse viser, at udbudspriserne på huse er højere i ’pendlerbyer’ langs de tre store motorveje end i byer, hvor der relativt set er langt til den nærmeste motorvej ind mod byen.

”Man kan i store træk sige, at huspriserne er højere i byerne, der ligger tæt på en af de tre motorveje – i gennemsnit koster husene her over 11.000 kroner per kvadratmeter”, fortæller kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk Birgit Daetz.

”Det gælder for såvel Holbæk- som Vestmotorvejen og for Sydmotorvejen indtil omkring Faxe. Herfra falder priserne, jo længere man kommer ned på Sydsjælland og videre ud på Falster og Lolland”, fortsætter hun.

Priserne på huse dannes imidlertid ikke kun ud fra, hvor hurtigt man kan komme på motorvejen; jo kortere samlet transporttid til København desto dyrere er husene.

Kør 15 minutter mere og spar 25 %

I byer, hvor rejsetiden er på 45-60 minutter, koster husene i gennemsnit omkring 22.500 kroner per kvadratmeter. Vælger man i stedet at købe hus i en by, hvor transporttiden til hovedstaden er et kvarter længere, er der 25 pct. at spare, idet en kvadratmeter hus i gennemsnit her koster knap 6.000 kroner mindre.

”Og kan man fint leve med et par timers kørsel til København, er husene helt op til 75 pct. billigere”, siger Birgit Daetz.

Sammenligner man den gennemsnitlige kvadratmeterpris for sjællandske byer, der ligger ved en motorvej, og byer, som ikke gør, er forskellen også til at få øje på. I førstnævnte byer skal man af med 19.000 kroner per kvadratmeter, mens husene er 25 pct. billigere på for eksempel Stevns og i Nordvestsjælland.

Det er altså ikke kun den tid, vi bruger i bilen, der er afgørende for huspriserne; det er nok så meget også komforten i at bo tæt på en motorvej.

Find mere om