Hus- og lejlighedssælgere gav mindre i nedslag i årets tredje kvartal

Foto: Boligsiden

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at det gennemsnitlige prisnedslag for helårsboliger faldt fra andet kvartal til tredje kvartal i år. I samme periode er nedslaget for sommerhuse steget en smule.

Sælgere af huse og ejerlejligheder gav i gennemsnit mindre ved dørene i årets tredje kvartal sammenlignet med årets andet kvartal.

Det fremgår af nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Eksempelvis blev der i gennemsnit givet 639 kroner i nedslag per kvadratmeter på solgte villaer og rækkehuse i tredje kvartal 2023.

Det er 6,9 procent mindre, end der i gennemsnit blev givet i prisnedslag i årets andet kvartal.

Det svarer til, at der i gennemsnit blev barberet 95.850 kroner af udbudsprisen på et standardhus på 150 kvadratmeter i årets tredje kvartal. I kroner og ører er det 7.050 kroner mindre, end der i gennemsnit blev givet i nedslag i andet kvartal for et hus på samme størrelse.

”Når det kommer til af finansiere et huskøb, så gør 7.000 kroner fra eller til ikke alverden til forskel i det store hele. Alligevel er det værd at bemærke, at sælgerne i gennemsnit giver mindre ved dørene sammenlignet med tidligere. Det er en gradvis udvikling, som har gjort sig gældende siden fjerde kvartal 2022, hvor vi siden da løbende har set en reduktion i nedslagets størrelse for huse,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”I perioden op til fjerde kvartal sidste år steg nedslaget ellers kraftigt. På daværende tidspunkt herskede der uro og usikkerhed i samfundsøkonomien, som gjorde det svært for boligkøberne at vide, hvad de kunne købe for, og omvendt vanskeligt for boligsælgerne at vide, hvad de kunne sælge for. At nedslaget sidenhen er faldet, vidner om, at købere og sælgere er tættere på hinanden, når det kommer til at blive enige om boligens pris.”

Er du nysgerrig på, hvor meget der i gennemsnit bliver givet i prisnedslag i din kommune, kan du slå det op på Boligsidens Markedsindeks. Her kan du se udviklingen i prisnedslag på de boligtyper og de områder, du interesserer dig for.

Gælder også for ejerlejligheder

Det gælder også for ejerlejlighederne, at der blev barberet mindre af prisen i årets tredje kvartal sammenlignet med andet kvartal.

For lejlighederne lyder det seneste nedslag for tredje kvartal i år på 934 kroner per kvadratmeter. Det er 15,5 procent mindre, end der i gennemsnit blev givet i nedslag i andet kvartal.

Det betyder, at en gennemsnitlig lejlighed på 80 kvadratmeter fik skåret 74.720 kroner af prisen i tredje kvartal – 13.680 kroner mindre end i andet kvartal.

Større nedslag for sommerhuse

Mens sælgere af helårsboliger gav mindre i nedslag fra andet til tredje kvartal i år, er historien en anden for sommerhussælgerne.

I gennemsnit skar sommerhussælgerne 924 kroner per kvadratmeter af udbudsprisen i årets tredje kvartal. Det er 5,2 procent mere, end der i gennemsnit blev givet i nedslag på sommerhuse i andet kvartal.

Det svarer til, at et gennemsnitligt sommerhus på 90 kvadratmeter i gennemsnit fik barberet 83.160 kroner af prisen i tredje kvartal 2023 – 4.140 kroner mere, end der blev givet i nedslag i andet kvartal.

Sådan er udviklingen i prisnedslagets størrelse fra andet til tredje kvartal 2023 fordelt på boligtyper:

BoligtypeNedslag 2. kvartal 2023 (kr. pr. kvm.)Nedslag 3. kvartal 2023 (kr. pr. kvm.)Ændring fra 2. - 3. kvartal 2023 (pct.)
Villaer/rækkehuse686639-6,9%
Ejerlejligheder1.105934-15,5%
Sommerhuse 8789245,2%

Tabellen viser, hvad det gennemsnitlige prisnedslag var i hhv. andet kvartal 2023 og tredje kvartal 2023 samt den procentuelle forskel på de to perioder fordelt på boligtyper. Kilde: Boligsiden

Find mere om